Spira

Aktivt fredsarbete genom #jagärhär

Stoppa hatet på nätet!
Det är målet för den växande facebookgruppen
#jagärhär. En av de som engagerat sig är umebon Kristoffer Fredriksson.

Före jul drabbades en mörkhyad lucia av hat och rasism i kommentarsfält på nätet. Snart dök det upp en stor mängd inlägg, med hashtaggen #jagärhär, som stöttade lucian. Kristoffer Fredriksson är en av de som engagerat sig.

- Jag har ibland känt att kommentarsfält är ett elände som det inte går att göra något åt. Samtidigt är det ett problem att lämna en så viktig diskussionsplattform åt dem som bara uttrycker hat och missnöje.

Kristoffer är engagerad i Kristna fredsrörelsen och är övertygad om att fredsarbete börjar i det lilla.

- Ord påverkar hur vi tänker. Om en diskussion blir destruktiv tror jag att många blir passiva, upplever sig som åskådare i stället för aktörer. Det kan också föda våldshandlingar.

Kristoffer har tidigare försökt bemöta hat i kommentarsfält, men upplevt sig ensam. Därför välkomnade han initiativet #jagärhär.

- Om jag går in i en diskussion som gruppen tipsar om är många redan inne och kommenterar konstruktivt. Balansen ändras snabbt.

Kristoffer är också positiv till gruppen som föräldraledig pappa.

Även om han ibland har svårt att komma iväg hemifrån kan han ändå delta i samhällsdiskussionen. Samtidigt ser han det som en balansgång.

- Det är viktigt att också leva i den verkliga världen och agera med människor där. Det går inte att tänka att man kan förändra samhället bakom en skärm.

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!