Spira

Biskop Hans Stiglund, Luleå stift. Bild:  

Biskopen: "Demokratin behöver din röst"

Demokrati överlever inte av sig själv. Det krävs att vi som får rösta använder oss av vår rösträtt.

Kategorier: Krönika  Kyrkovalet 2017 

Den 17 september är det kyrkoval. Då kan du som är medlem i Svenska kyrkan påverka färdriktningen för Sveriges största medlemsorganisation de kommande fyra åren.

Din röst i kyrkovalet påverkar inte bara vardagen där du bor, du är med och påverkar hur kyrkans arbete bedrivs på alla nivåer, även internationellt.

Förväntningarna på kyrkan är höga: gudstjänster och riter för att tolka livets mening från födelse till död, diakonalt arbete och stöd i kriser. Kyrkan är en fristad som ger andrum och är en plats för undervisning och kultur. Djupast sett handlar kyrkans uppdrag om att göra Guds kärlek synlig och igenkänd, om Gud som blir människa och som delar vår mänskliga vardag, både i utsatthet och livsglädje.

Att vara kyrka är att stå i ett uppdrag från Gud, ett uppdrag som omfattar hela skapelsen. I denna kyrka är du som enskild människa värdefull och ditt liv och dina erfarenheter betydelsefulla. Svenska kyrkan behöver fler människor som med sin tro och sitt engagemang vill ta ansvar för sin kyrka.

Svenska kyrkan är en demokratiskt styrd organisation där ledamöterna i beslutande organ utses genom fria val. Här finns utrymme för ett brett spektrum av uppfattningar i olika frågor. Kyrkan är en trosgemenskap, inte en åsiktsgemenskap. Det som förenar oss är dopet och tron.

Din närmaste kyrka är en av hundratals kyrkor i Luleå stift. Dessa kyrkor utgör ett viktigt kulturarv. Hur vi bäst fyller detta arv med liv även i framtiden påverkar du också genom att rösta i kyrkovalet.

Så ta vara på möjligheten att rösta i kyrkovalet! Det behövs många människor som bärare av tro och engagemang.

Hans Stiglund, biskop

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Kyrkovalet 2017

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!