Spira

Bok om liv på soptipp lär oss empati

Johanna Hallin mötte flickor på en soptipp i Kambodja. Nu blir mötena en bok som ska hjälpa företagare träna sin empatiska förmåga.

Varför en bok om flickor som lever på en soptipp i Kambodja?

- Första gången jag stod i den fruktansvärda lukten på tippen i Phnom Penh och tittade ner såg jag min egen soppåse - plast, använda blöjor och matrester. Det blev en glasklar bild av hur vi alla sitter ihop. Det går hitta vägar från soptippen till styrelserummen i Umeå, och inte bara till stora företag. Därför är de här berättelserna relevanta för alla beslutsfattare. Hur kan vi möta även de som är längst ut i värdekedjan med empati?

 

Du pratar om empatiska möten?

- Det handlar om möta andra med respekt, inte med sympati eller med att gå in i nån hjälteroll. Även om flickorna lever i en extrem utsatthet varken vill eller behöver de bli räddade. De har sina familjer, relationer och egna drömmar och rädslor.

 

Hur påverkar dessa möten oss?

- Våra beslut har direkt påverkan på många människor. Vi köper saker som produceras i en fabrik där människor jobbar och där skolbarn ska passera vägarna. Vi behöver ta in mellanmänsklig kunskap och omsätta i affärsbeslut. En sådan kompetenshöjning skulle bli en stark motor för en hållbar värld.

Dela

Srey - Tales of Urban Girlhood

Boken är skriven av Johanna Hallin och Evelina Fredriksson.

Foton av Sotarn.

Srey betyder flicka på khmer.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!