Spira

Därför är körsång så populärt

Körsång gör att du mår bättre - till kropp, själ och ande! Det säger inte bara Sveriges många körsångare, utan även studier och forskning.

Kropp

ar1706d_tavelsjökörKörsång påminner om andningsövningar, till exempel i yoga. När du andas ut på långa sångfraser aktiveras vagusnerven som bromsar hjärtat, och när du andas in mellan fraserna stiger pulsen igen. Det gör dig lugnare och har en positiv effekt på hjärtat.

När du sjunger i kör blir också immunförsvaret bättre genom att antikroppar bildas i saliven, och bland annat magbesvär som IBS kan lindras av ökad nivå av uppbyggande testosteron.

 

Själ

ar1706e_tavelsjökörUpplever du att körsång gör dig både lugn och glad? Det har sin förklaring! Stresshormonet kortisol minskar när du sjunger i kör. Samtidigt frigörs må bra-hormonet dopamin i höga doser.

Dessutom bildas hormonet oxytocin, som gör dig lugn och social. För många körsångare är gemenskapen i kören viktig, och samordningen av andning och hjärtslag vid unison sång kan öka vi-känslan.

 

Ande

ar1706f_tavelsjökörMartin Luther menade att människan genom musiken kan lära känna Gud. Det är han inte ensam om. I ett par studier där kyrkomusiker och körsångare deltog beskrivs sången och musiken som en mötesplats med Gud och som att den andliga upplevelsen förstärks. Musiken ger "aningen om det gudomliga".

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Julmusik

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!