Spira

Utan julsånger blir det ingen julstämning! Spira har klassificerat några vanliga sånger utifrån deras teman. Bild: Kristina Alfonsdotter

Därför sjunger vi om pepparkakor

Låtarna handlar om allt från tomtar och sötsaker till en nyfödd bebis och stjärnor. Verkar julmusiken splittrad? Lugn, så här kan sångerna hjälpa dig att förstå julen.

Från mitten av november har radiokanalen Lugna favoriter enbart spelat julsånger. Även i butiker, kyrkor och på spotifylistor är det mest advents- och jullåtar. I kyrkorna dominerar sångerna om Jesus födelse. Det är Stilla natt, Nu tändas tusen juleljus och O helga natt.

- Vissa sånger gör att det känns som jul. Man har sjungit dem sedan man var liten och har minnen till dem, säger Maria Axell, organist och körledare i Backens kyrka.

Som många andra tycker hon inte att det blir någon jul utan Stilla natt.

- Den har ett julbudskap i texten och en enkel sångbar melodi. Folk kan den.

Att nynna på strofer som "Kristus till jorden är kommen" är att sjunga in evangeliet (det glada budskapet), som Martin Luther uttryckte det.

Med sånger som återkommer år efter år på konserter och julottor upptäcker man också ständigt nya saker, påpekar Maria Axell. Även om det högtidliga språket kan bidra till stämning och tradition behövs nya sånger med ord som ligger närmare vårt vardagliga språk. Maria därför skrivit musik till ny text av prästen Magdalena Ljunggren till årets julotta.

Även frilansmusiker Elin Örebrand Frost uppskattar ny julmusik.

- Jag tar nya julsånger till mitt hjärta hela tiden, säger hon och berättar hur hon grät sig igenom Tommy Körbergs julskiva för något år sedan.

- Den tar upp nya aspekter på julen, som att fira jul som nyskild och inte vara tillsammans med dem man älskar. Det behövs sånger som tar upp det som gör ont i samband med traditioner och högtider, säger hon.

I år har Elin själv släppt en nyinspelad adventssång tillsammans med Kören K2. "Doften av en ny advent" skrev hon tillsammans med musiker Erik Wäcklén som en bön för två år sedan i samband med den stora flyktingströmmen.

- Alla människor är lika mycket värda, det får inte bara vara floskler! Bönen var att den adventstiden skulle vi öppna för varandra. Det känns tyvärr fortfarande aktuellt!

 

Kanske kan låten vara ett exempel på musik i kategorin låtar som ger hopp. Där finns även John Lennons Happy Xmas (war is over) från 1971. Lärare Kristina Holmström minns när den kom som en protestsång mot Vietnamkriget. I dag arbetar hon som lärare i svenska som andraspråk. När hon talar med sina elever om svenska traditioner är musiken en viktig del. Hon förklarar att julen är en otroligt viktig högtid, även för den som inte är troende.

- Jag brukar säga att vi firar jul för att Jesus föddes, men att människor här firade en slags ljusfest även innan kristendomen.

Vissa elever blir förvånade över att hon som inte tror ändå firar jul.

- Jag har betraktat mig som ateist i 40 år, men jag älskar ändå att sjunga psalmer för mig själv!

Kristina brukar också sjunga en del barnsånger med sina elever. Sånger om pepparkaksgubbar och sockerbagare påminner om att mat och sötsaker är en stor del av julfirandet.

- Många har barn, eller kommer att få barn, så det är viktigt att de känner igen de låtarna. Julen är ett superviktigt kit för deras integration, säger Kristina Holmström.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

5 nyanser av jul

Utan julsånger blir det ingen julstämning! Spira har klassificerat några vanliga sånger utifrån deras teman.

 

Ljus i mörkret

Sånger som ger hopp om en bättre värld.
Tänd ett ljus, Vi tänder ett ljus, Happy xmas (war is over)

 

Klassisk musik

Klassiska stycken har älskats i generationer. JS Bachs juloratorium, Camille
Saint-Saëns juloratorium, Hilding Rosenbergs Den heliga natten

 

Julfirande

Sånger om att fira jul ger julstämning.Nu är det jul, Jag drömmer om en jul hemma, Winter wonderland

 

Julkaraktärer

Lekfulla och glada sånger väcker barnasinnet. Midnatt råder, Rudolf med röda mulen, Tre pepparkaksgubbar

 

Kristna julen

Sånger om Jesus födelse påminner om både tro och tradition. Ett barn är fött, O Helga natt, Mary did you know?

Julmusik

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!