Spira

Detta har hänt sedan sist...

En långbänk, en granskning och en fråga som kom som en överraskning. Här är tre av de frågor som kyrkopolitikerna i Umeå sysslat med sedan kyrkovalet 2013.

En fråga som tröskats många varv är en ny församlingsgård vid Umeå stads kyrka. Inför kyrkovalet 2009 var bara hälften av nomineringsgrupperna för, men till valet 2013 hade de flesta blivit positiva. Ett år senare fattade kyrkofullmäktige beslut om att bygga en ny församlingsgård vid stadskyrkan. Planprocessen pågår fortfarande.

Att miljöarbetet är viktigt var alla nomineringsgrupper överens om inför valet 2013. Rent konkret har Svenska kyrkan sedan dess hakat på Luleå stifts erbjudande om att hjälpa församlingar att miljödiplomera sig. En miljögrupp har granskat, satt upp miljömål och skapat program för genomförande. I maj i år avslutades första fasen.

En fråga som uppstått mitt i valperioden är hjälp till utsatta och nyanlända. De senaste åren har många asylsökande och EU-migranter kommit till Umeå. Nomineringsgrupperna är helt överens om att Svenska kyrkan ska bidra.

- De är våra medmänniskor, och det är naturligt för kyrkan att hjälpa dem som befinner sig i trångmål och nöd, säger Georg Andersson, S.

För asylsökande och nyanlända har kyrkan bland annat bedrivit barnverksamhet och genom Vän i Umeå skapat gemenskap med etablerade umebor. Till EU-migranter har kyrkan erbjudit mark för boende, vinterhärbärge och pedagogisk verksamhet för barnen.

- Det är självklart att kyrkan ska ställa upp för en folkgrupp som så länge behandlats illa, säger Bengt Bergius, Posk och ordförande i kyrkans styrgrupp för EU-migranter.

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!