Spira

Dilemmat: ”Ska jag hålla min tro för mig själv?”

”Jag har nyligen insett att jag har en gudstro. Det känns lite pinsamt att prata om. Ska jag hålla det för mig själv fast jag tycker att jag hittat något viktigt?”

Kategorier: Dilemmat 

Ann-Charlotte Johansson

"Känn in omgivningen och öppna dig när det känns bra. Ta små steg och lita på processen. Det finns ingen mall för hur man bejakar sin tro.

Själv har jag haft en tro på Gud ända sedan jag var liten, men blev inte öppen med den förrän för några år sedan. Jag har inte varit omgiven av människor som pratat om andlighet och jag var rädd för andras dömande och mina egna förutfattade meningar.

Till slut kände jag en längtan att få dela min tro med andra. Jag sökte mig till kyrkan och blev där bekräftad och stärkt av andra. Sedan vågade jag berätta för mina närmaste. Min mamma svarade "Jag har egentligen också alltid trott på Gud." Det var en lättnad att få dela med mig, att inte hålla det hemligt, och jag känner mig stärkt av att inte vara ensam med min tro.

Ingen har sagt att de tycker att det är svammel och jag väljer att berätta för människor som är öppna och intresserade av andlighet. Det är en balans mellan att vara snäll mot mig själv och ändå utmana mina rädslor"

 

Ingela Hjulfors Berg

"Det är bra om du vågar visa vem du är, men du behöver inte gå ut med det på en gång. Vänta tills du känner dig stark nog. Det gäller ju vare sig det handlar om en tro eller något annat livsval.

Jag har bestämt mig för att inte dricka alkohol på ett år och har valt att gå ut med det i blogginlägg och intervjuer. En anledning är att berätta om de positiva effekterna, att jag känner mig friare och gladare. Jag hoppas kunna inspirera och märker att jag fått andra att börja fundera.

Jag har fått jättemycket bra respons, men det finns de som blir besvärade och känner att jag ifrågasätter deras livsval.  Vi lever ju i ett samhälle med en extremt stark alkoholnorm. När jag gick ut med mitt alkostopp var det flera som kom fram och sa att de inte druckit alkohol på flera år, men inte vågat berätta om det. Ju fler människor som vågar visa vilka de är, desto fler kan vara förebilder och inspirera andra till bra saker."

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Ann-Charlotte Johansson

Ingela Hjulfors Berg

Bild: A A

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!