Spira

Dilemmat: Hur blir jag mindre katastrofrädd?

”Alla katastrofer och kriser i världen gör mig orolig. Jag känner mig plötsligt väldigt sårbar. Vad kan jag göra?”

Kategorier: Dilemmat 

Anja Holmström, informatör Försvarsutbildarna:

"Det är bra att förbereda sig inför samhällsstörningar som längre elavbrott. Att du känner dig orolig kan bero på att du inte vet vad du ska göra. Kunskap ger lugn!

Förbered dig gärna genom att skaffa en krislåda, där du till exempel förvarar konserver, friluftskök, ljus, tändstickor, ficklampa, batteriradio och husapotek. Lagra också vattendunkar och byt ut vattnet så det alltid är drickbart. Om elen försvinner kan du inte handla med kort, så tänk på att ha kontanter. Om du är beredd om en kris kommer kan samhällets insatser riktas till behövande, som äldre och sjuka.

Prata också gärna med familj eller vänner i förväg. Om elen slås ut mitt i vintern kanske ni kan komma överens om att samlas hemma hos den som har öppen spis. Jag själv har förberett mig genom att ha förråd hemma och bland annat funderat på i vilket rum vi håller värmen bäst vid strömavbrott.

Om du är intresserad finns mer information på nätet, eller så anmäler du dig till en av våra föreläsningar!"

 

Rune Persson, EFS-missionär:

"De senaste åren har jag också funderat på detta. Jag tror det är viktigt att alla arbetar tillsammans, till exempel mot miljöförstöringen, som ligger bakom många katastrofer.

Jag har bott nästan halva mitt liv i Tanzania och där finns ett kollektivt tänkande, att vi människor är beroende av varandra. Livet är betydligt mer sårbart än här. När vi bodde på landsbygden var tillgången på el och vatten osäker och vi fick alltid se till att ha bränsle i bilen för att kunna åka till sjukhuset, flera timmar bort. Planer ändrades hela tiden. Osäkerheten gör människor beroende av varandra, av släkt och vänner.

Det kollektiva tänkandet, att hjälpa och få hjälp av andra, har påverkat mig, också nu när jag lever i Sverige. Jag tror att om vi går ihop tillsammans kan vi åstadkomma mycket!

Från Tanzania har jag också fått med mig att lita på Gud i osäkra situationer.  "Känn ingen oro" är ett bibelord som bär mig."

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Anja Holmström

Bild: A A

Rune Person

Bild: A A

Krisen kommer?

Så kan du förbereda dig hemma: dinsakerhet.se

Gratis föreläsning: forsvarsutbildarna.se/kris

Hjälp dem som drabbas av klimatförändringar: svenskakyrkan.se/klimat

Ta eget miljöansvar: Hitta tips på Naturskyddsföreningens Grön guide

Tema: Kriser

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!