Spira

Dilemmat: Hur kan jag göra julen meningsfull?

”Julfirandet känns så kommersiellt!
Jag har ledsnat på det och längtar efter ett djupare perspektiv på julen.”

Kategorier: Dilemmat 

Mats Holmkvist. Präst Ålidhemskyrkan.

Varför inte söka upp en ensam person, som du tänkt kontakta? Passa på under julen - det kan betyda mycket!

Gå också gärna i kyrkan någon gång under julhelgen, eller flera gånger. Där är inte det kommersiella i fokus, utan det handlar om att Gud blir människa, som ett litet barn. Det finns en koppling mellan julbudskapet om att Gud finns i det mänskliga livet, om gemenskapen mellan människa och Gud, och att bryta ensamhet. För mig är Karl-
Bertil Jonsson en julpredikan som förmedlar medmänsklig gemenskap.

Jag är också trött på det kommersiella, men kan inte säga att jag själv varit särskilt bra på att bjuda in andra på julen. Eftersom jag lever i delad familj handlar det mycket om att få allt att passa ihop. Men nu när barnen blivit äldre skulle jag gärna prova på något gemensamt firande. För mig har det betytt mycket att jag nästan varje år leder en julbön eller julotta och "tvingas" fokusera på julens budskap. De år jag inte jobbar känns det tomt.

 

Jenny Söderholm. Bjöd okända på julafton.

Du kan göra något med små medel - bjud hem en granne, kompis eller kollega som du vet sitter ensam eller ring någon du inte pratat med på länge och önska god jul. Tänk enkelt och lokalt!

Baksidan med julen är att det är tungt ekonomiskt för många. Jag är själv uppvuxen med tre syskon och en ensamstående mamma som vänt varje krona. Innan jag fick mina barn firade jag också en jul helt ensam. Ingen ska behöva göra det!

Förra året bjöd jag in till julfirande hemma hos oss i en annons på Blocket. Jag hade tänkt en enda familj, men kunde inte välja bort någon av de fyra som svarade. Några fick förhinder, men dem skickade jag julklappar till. Det kändes så himla bra! Min tanke var dels att ge en annan familj en fin jul, men också att skapa ringar på vattnet. Om jag med sambo och fyra barn kan göra detta så tror jag att andra också kan!

I år blir det ett lugnt firande med familjen. Gemenskapen när alla är lediga är jätteviktig för mig.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Mats Holmström. Präst i Ålidhemskyrkan

Bild: Lina Eriksson

Jenny Söderholm. Bjöd okända på julafton.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!