Spira

Dilemmat: "Hur säger jag ifrån på busshållplatsen?"

 

"Häromdagen hörde jag en person i busskuren säga taskiga saker till en obekant kvinna. Jag vågade inte visa att jag hörde, men ångrar mig. Vad kan man egentligen göra?"

Jenny Saba Persson

Rättighetscentrum Västerbotten

 

 

Som vittne i en offentlig miljö är du sällan ensam. Kanske kan du ta hjälp av de andra, fråga "hörde ni också vad personen sa?". Om det är ett hatbrott finns det guider för hur du kan agera - ignorera den som angriper, ställ dig bredvid den som är utsatt och sätt igång en neutral konversation om vad som helst. Det handlar om att skapa ett tryggt område. Är situationen hotfull - ring polisen. Förbered dig gärna på sådana situationer genom att läsa någon av de guider som finns.

Sådana här attacker sker ofta i offentliga miljöer som mataffären och bussen. Jag har gripit in, men också varit i situationer när jag inte gjort något, och det har malt i mig efteråt. Jag har också själv blivit utsatt, och det är en stor lättnad när någon annan griper in. Det är alltid svårare att stå upp för sig själv än att stå upp för andra.

Diskriminering får aldrig bli accepterad och att inte uppmärksamma den är att acceptera den. Den som reagerar visar tydligt "det här är inte okej".

 

 

Adrian

Ordningsvakt

Säg ifrån tydligt, men på ett icke-hotfullt sätt. "Nu räcker det" eller om det är två personer som bråkar "Ursäkta, kan ni dämpa er lite?" Oftast är du nog inte ensam i situationen, så försök få med dig folk. Om du vågar höja rösten är det ofta fler som tittar upp.

Jag tror att fler och fler börjar få nog av aggressiva beteenden, både näthat och publikt hat. Att man ändå inte vågar ingripa kan bero på rädsla att bli misshandlad. Sociala medier och media har en tendens att skrämma upp oss. Folk läser om någon som blir knivskuren för att han tutade på en annan bilist, och blir rädda. Men det är ju inte direkt så att det sker varje gång någon tutar.

Om det är en nykter person som är otrevlig är risken för att situationen trappas upp mindre. Men om situationen blir hotfull så tveka inte att ringa polisen via 112.

Vid brott som kan ge fängelse, som misshandel, kan man också göra ett så kallat envarsgripande av den misstänkte och hålla fast personen tills polisen kommer.

Tips!

Det viktiga är inte vad du gör, utan att du gör något.

 

Ta hjälp av andra vittnen.

 

Försök läsa av kroppspråket för att kunna anpassa dig till situationen.

 

Förbered dig genom att läsa guider, till exempel "What to do if you are witnessing Islamophobic harassment" av Maeril.

Senast uppdaterad: 9 februari 2017

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!