Spira

Samtalskväll i Mariakyrkan om förbjuden jojk, brända trummor och samisk mindfulness. Lis-Mari Hjortfors, Birgit Hedman och Lena Maria Nilsson är några av deltagarna. Bild: Ulrika Ljungblahd

En kväll om förtryck och försoning

Förbjuden jojk, brända trummor och samisk mindfulness. Det är några samtalsämnen under en temakväll om samisk kultur och kyrkan, utifrån nya lättlästa versionen av Vitboken.

Kategorier: Spira besöker 

Kaffeosten som vi skurit ner i kaffet gnisslar mellan tänderna. Det är fikapaus mellan en föreläsning om hur kyrkan och staten gått hand i hand i förtrycket av samerna och en släktberättelse om att förlora en andlig plats.

Lagom till samiska veckan har den sista delen i Vitboksprojektet kommit ut. Kvällens tema i Mariakyrkan utgår från tredje kapitlet "Kyrkan och samiska kulturella uttryck".

Lis-Mari Hjortfors forskar på väckelserörelsen laestadianismen.

- Min tes är att laestadianismen har bevarat den samiska kulturen och identiteten inom väckelserörelsen. Den har nästan blivit som en ny samisk religion, säger hon.

Psalmerna sjungs "nästan som jojk" och det är vanligt att "läsa någon frisk".

Lena Maria Nilsson, doktor i folkhälsovetenskap, berättar personligt om betydelsen av heliga platser, exempelvis särskilda stenar, sejten.

- Att stanna till i stillhet och respekt vid en sejte är mindfulness på samiska.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

VITBOKEN

ar1702b_vitboken

 

Samerna och Svenska kyrkan, underlag för kyrkligt försoningsarbete kom ut i februari.

Den är en mer lättläst variant av Vitbokens 1 300 sidor av ett 30-tal forskare som dokumenterar kyrkans roll i det historiska förtrycket av samerna.

Läs mer: www.svenskakyrkan.se/vitboken

Beställ boken gratis via: christofer.sjodin@svenskakyrkan.se

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!