Spira

Bild: A A

God morgon – på 5 sätt

Magisk morgonrutin eller morgonandakt. Kalla det vad du vill, syftet är att starta dagen med en påminnelse om vad som är viktigt på riktigt.

Kategorier: Andlig friskvård 

"Vakna på fel sida." "Morgonstund har guld i mund." Ordspråken som påminner om att morgonen kan sätta prägel på resten av dagen är många.

Numera är våra morgnar också kommersiellt gångbara. Författaren Hal Elrods bok har blivit en bästsäljare och hans begrepp Miracle morning routine syns i många bloggar och facebookgrupper. Idén är att börja dagen med tystnad, meditation/bön, läsning och någon fysisk rörelse. Även 5 am-rörelsen förespråkar en daglig morgonritual, gärna tidigt!

I kristen tradition kallas en sådan vana att inleda dagen med en stilla stund för morgonandakt. Någon tänder ett ljus, läser och pratar med Jesus. Andra lyssnar på radions morgonandakt eller ber på cykeln på väg till jobbet.

Ordet andakt kommer från tyskans andenken alltså att tänka på något. Den kan hållas både enskilt och i grupp. En andakt innehåller vanligtvis bön, bibelläsning, sång och meditation.

1. Slå på radionar1701b_morgonandakt

En psalm, en sång, en tanke och en bön. Allt på max tio minuter. Varje vardag sänds morgonandakten i radions P1 kl 05.45. Rätt ofta leds den av umepräster som Susanne Dahl, Lisa Tegby, Gustav Ericsson och Lars Segerstedt.

 

2. Lyssna i app ar1701f_morgonandakt

I gratisappen "Pray as you go" går det att välja en tid för påminnelse om daglig andakt. Andakten på 12-13 minuter är i ignatiansk anda med klockringning, gregoriansk sång, bibelord, bön och reflektion.

 

3. Läs en andaktsbok ar1701c_morgonandakt

Andaktsböcker är en särskild genre. Ofta innehåller de ett bibelord och en kort reflektion. Välkända titlar är "Bönens trädgård" av Martin Lönnebo och "Från hjärta till hjärta" med bland andra Ylva Eggehorn och Lena Bergström.

 

4. Känn på Frälsarkransen ar1701e_morgonandakt

Det finns gott om förslag hur man kan be med radbandet Frälsarkransen i både böcker och på webben. Börja och avsluta andakten med Gudspärlan, föreslår armbandets skapare Martin Lönnebo, som tillägger: "Frälsarkransen och du kommer att finna er egen väg."

 

5. Tänd ett ljus ar1701d_morgonandakt

Passerar du en kyrka dagligen? Gör det till en vana att gå in och tända ett ljus. Det går att också sitta ner i kyrkbänken och be eller bara andas några andetag. Eller tänd ett ljus hemma som stilla stund, kanske dopljuset som en påminnelse om att du inte är ensam.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!