Spira

Gör som Gud - bli ett barn

”Mamma, vet du? Gud är faktiskt ett barn.”
Kommentaren från den då sexårige sonen känns lika aktuell varje jul. Barnet i julkrubban får därför inspirera till några övningar.

Kategorier: Andlig friskvård 

ar1706b_snöflinga1. Förundras - studera en snöflinga

Se på omgivningen med ett barns ögon. Stanna upp och studera en vacker snöflinga eller känn hur len kiwin är. För kloka tankar om vad förundran gör med oss - läs texter av biologen och författaren Stefan Edman.

 

ar1706c_mobil2. Var i nuet - lägg bort mobilen

Tänk att det fanns en tid då man inte kunde klockan. Bestäm dig för att lägga undan mobilen och klockan en stund. Vad händer med närvaron? En stunds tyst meditation är ett annat sätt att vara i nuet, sitt bekvämt i tio minuter och låt tankarna komma och gå utan att fastna i dem.

 

ar1706d_ögon3. Sök ögonkontakt

Möt en annan persons blick och våga hålla kvar den en stund. Vid positiv ögonkontakt frigörs välbefinnandehormonet oxytocin. Ögonkontakt kan öka närhet och intimitet. I välsignelsen ber vi Gud om ögonkontakt - "vänd ditt ansikte till oss".

 

ar1706e_lek4. Lek - och gå på gudstjänst

Gudtjänster beskrivs ibland som lek inför Guds ansikte, som hjälper människor att komma närmare Gud. Under julhelgen fiiras många olika gudstjänster. Även vanlig lek leder till avslappning och avkoppling, motverkar stress och ökar kreativiteten. Kanske en ringdans efter maten?

 

ar1706f_händer5. våga vara beroende

Ingen klarar sig helt på egen hand. Våga fråga om hjälp och lita på någon annan. Tro är att öva sig i tillit till att Gud vill väl och finns nära, kanske genom en medmänniska.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!