Spira

Här får barn prata om bråk kring julen

Föräldrar som inte kommer överens kan skapa stress hos barn, särskilt vid jul. Umeå kommun stöttar barn till separerade föräldrar genom Ballongen, som firar tioårsjubileum.

Barn är extremt lojala med sina föräldrar och vill inte göra dem ledsna, konstaterar Carina Olander på Familjerätten. Julen är därför en jobbig tid för barn till separerade föräldrar som inte kommer överens om julklappar eller vem barnet ska fira med.

- Barnen märker om en förälder blir missnöjd eller ledsen. För barn blir det tryggt när föräldrar fattar gemensamma beslut.

I sitt jobb möter Carina många föräldrar som fastnat i konflikter efter skilsmässan och hon ser att deras barn hamnar i kläm. För tio år sedan startade hon och kollegorna därför barngruppsverksamheten Ballongen. Behovet visade sig vara stort och i dag står många barn i kö.

De tio träffarna går bland annat ut på att få barnen att förstå att skilsmässan inte är deras fel, även om föräldrarna bråkar om deras kläder eller var de ska vara på julafton. De pratar också om hur livet förändrats och hur det påverkat barnen.

- Barnen upplever det som balsam för själen att få prata om sådant de inte kan prata om någon annanstans. De har mycket att bearbeta. Efter träffarna vill många börja om!

Att gruppen gör skillnad håller pappan till en i dag 16-årig flicka med om. Efter skilsmässan för några år sedan flyttade mamman långt bort och flickan slutade sova på nätterna.

- Ballongen gav henne ett språk att sätta ord på alla sina känslor. Hon kunde berätta vad som inte kändes bra och nyansera sig. Så småningom fick hon tillbaka tryggheten och kunde sova igen.

ar1706b_listan

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!