Spira

Hur känns det att viga par på Umeå Pride?

Gustav Ericsson. En av fyra präster som viger under Umeå Pride. Till vardags sjukhuspräst.

Hur känns det att viga par på Umeå Pride?

- Jag är så glad att få vara präst i Svenska kyrkan och få säga ett stort och självklart välkommen till att fira och manifestera detta obeskrivligt stora, där vigselparets kön är fullständigt ointressant!

 

Vad innebär det egentligen att gifta sig?

- Ur en synvinkel är det ingenting som förändras för paret vid en vigsel, förutom en del juridiska förhållanden förstås. Ändå innebär det något stort som jag tycker är svårt att fånga i ord, men jag ska försöka. I slutet av vigselgudstjänsten uttalar prästen Guds välsignelse till paret och församlingen. Välsignelse handlar om att se gott i någon. Guds välsignelse - Gud ser gott i oss. En vigsel är att säga ja till att se gott i varandra, ja till att förlåta varandra och ja till att dela livets glädje och sorg med varandra. Ett ja är ett kort ord, men inte finns det något större än att med hjärtat säga: "Jag finns här för dig. Jag är dig trogen."

 

Blir det inte lite löpande band med drop in-vigslar?

- Varje vigsel är unik. Omständigheterna i denna skälvande stund, och vigselparets berättelse om vägarna som ledde hit. Samtidigt lutar sig varje kyrklig vigsel till stor del mot samma ord och ordning som prövats och växt fram genom sekel och generationer.

 

Drop in-vigsel fredag 29 september. Läs mer: www.dropinvigsel.se

Dela

Gustaf Eriksson - En av fyra präster som viger under Umeå Pride. Till vardags sjukhuspräst.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!