Spira

Inledare: ”Jag vet inte vad jag ska säga”

"En dag kom en kille från annonsavdelningen på tidningsförlaget där jag jobbade .Han räckte personligen över en blombukett från säljarna och sa helt krasst och ärligt..." Inledare av redaktör Ulrika Ljungblahd

Kategorier: Inledare 

Vårt vardagsrum var som en mindre blomsterbutik. På korten stod omsorgsfulla ord från vänner och bekanta. Folk kom med fika, några hade med sig mat. Jag uppskattade det, men tyckte att det var konstigt att de lämnade all disk efter sig.

En dag kom en kille från annonsavdelningen på tidningsförlaget där jag jobbade. Han stod i hallen, räckte personligen över en blombukett från säljarna och sa helt krasst och ärligt: "Jag vet inte vad jag ska säga. Det är fördj-ligt."

Tack Håkan! Du kanske inte kände så, men det var precis de rätta orden. Jag minns det fortfarande, 20 år senare.

Kris. Det kan vara ett dödsfall, ett sjukdomsbesked, en flykt eller en separation. Något som rejält ruckar på vardagens vanor. För en person i omgivningen är det lätt att bli handfallen. Margareta Jonsson från Röda korset påminner om att stötta en människa ofta handlar om självklarheter. Kanske passar även läkaren och författaren Stefan Einhorns bevingade ord: "Det är inte tanken som räknas, det är handlingen."

I temat Kris besöker vi också en frisör som provar ut peruker för cancersjuka och så får du tips på hur Svenska kyrkan kan stötta. Och under allhelgonahelgen är kyrkogårdar och kapell öppna för ljuständning och minnesstunder.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Ulrika Ljungblahd, redaktör

Bild: Lina Eriksson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!