Spira

”Det är en ros utsprungen” sjunger Tavelsjö kyrkokör. Bland körsångarna finns Rolf Appelblad, ordförande i Tavelsjös församlingsråd. Bild: Lina Eriksson

Körsången botade scenskräck

Möjligheten att sjunga julsånger lockar extra sångare till Tavelsjö kyrkokör varje jul.
- Körsång ger glädje, gemenskap, egentid och andrum, säger Ann-Sofi Kinnunen.

"Jåmjåm jåmjåm jåm", sjunger Tavelsjö kyrkokör i moll och fortsätter lite gladare: "Jooo, jaaa, jooo, ja!" Efter uppsjungningen stiger tonerna från "Det är en ros utsprungen" mot kyrktaket. Bland sopranerna sitter Ann-Sofi Kinnunen. Tidigare sjöng hon i Jourkören i hembyn Rödåsel, som bland annat framträdde vid jul, men så tog den en paus.

- Jag kunde inte nöja mig med att bara lyssna på julsångerna, och det fick mig att gå med i julkören i Tavelsjö. Och på den vägen är det!

Kärnan i julkören består av Tavelsjö kyrkokör och när extrasångarna droppade av efter julkonserten blev Ann-Sofi kvar. Hon tycker att körsången ger henne mycket - glädje, gemenskap och egentid, som annars kan vara svår att få till.

- Och om jag någon gång känner mig irriterad eller frustrerad när jag kommer till övningen räcker det med uppvärmning och uppsjungning för att få det att försvinna. Jag slappnar av och blir glad igen.

När Ann-Sofi började sjunga i kör hade hon en kraftig scenskräck. Vid första uppträdandet var hon alldeles kallsvettig och förvarnade de andra att hon kanske inte skulle klara av hela konserten.

- Men det gick! Skräcken släppte och jag är stolt över att jag vågade. Nu tycker jag det är jätteroligt att stå tillsammans på scenen och få glädja andra.

Även om hon gillar många typer av musik blir hon extra glad när det är dags att börja öva sångerna till jul.

- Det är något särskilt med dem. Min favorit är "Jul, jul, strålande jul". Den har något magiskt!

På körrepet i Tavelsjö kyrka har det blivit dags att prova en ny julsång - Himmelsk musik. Körledaren Anders Winterstam delar ut noterna och spelar melodin. Kören sjunger, först unisont:

Mitt i den kalla vintern,
mörker och tystnad rår överallt.

Stilla i kvällen, då hörs över nejden
en underbar ton från skyn.

 

- Altar, ni har två toner, en klassisk altstämma, säger han skämtsamt. Tenor och bas, vi smakar på era stämmor också.

Klockor, jag hör dem nu, himmelsk musik.

Jublande sköna ljud, med hälsning från Gud.

- Vi tar det en gång till, från början!

Tavelsjö kyrka byggdes på 60-talet, men kören har äldre anor än så. Om några år firar den 100-årsjubileum och det finns sångare som varit med i kören i 40 år. Organist Anders Winterstam tog över ledarskapet för ett år sedan. Han sjunger också körsångens lov, och menar att det är viktigt att hitta en kör som passar en själv, annars kan man bli frustrerad.

- Vissa körer bygger mer på gemenskap och andra har höga musikaliska ambitioner. När man hittat rätt är körsång något av det roligaste man kan hålla på med.

Kören där Anders själv sjunger, manskören i Umeå stads kyrka, förbereder sig också för julkonsert. Att julsånger väcker en särskild känsla håller Anders med om. Därför vill han vara lite försiktig och inte nöta ut sångerna i förtid.

- Ett år sparade jag "Stilla natt" ända till midnattsmässan på julafton. Det var starkt att få sjunga den då, på julnatten. Det kan vara fint att få vänta lite och bygga upp en förväntan.

Senast uppdaterad: 13 december 2017

Dela

Övning inför framförande

Bild: Lina Eriksson

Ett år sjöng Anders Winterstam ”Stilla natt” för första gången på julafton.

Bild: Lina Eriksson

5 typer av körer i Umeå

Sjung på andra språk!

I Ålidhemskyrkan finns både en internationell kör som sjunger på engelska och en finskspråkig kör.

 

Hellre än bra?

I Mariakyrkan, Ersbodakyrkan, på Västerslätt och i Umeå centrum finns körer där alla sångröster platsar.

 

Gospelgung.

Gillar du gospelmusik? Då passar kanske Ålidhemskyrkans Bless is more eller Backen Gospel!

 

Vill du sjunga i gudstjänster?

De flesta kyrkor har en kyrkokör med blandad repertoar. De har även konserter.

 

Sång och rörelse direkt efter skolan!

Det finns barnkörer för alla åldrar, många övar på eftermiddagarna.

13 gratis konserter!

I december bjuder Svenska kyrkan i Umeå på julkonserter för alla musiksmaker! Vad sägs om gospelkör, manskörer, kyrkokörer, fyrhändig orgel, Oratoriekören och en mängd solister och musiker? Hela listan

Julmusik

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!