Spira

Fyra ungdomar ur styrelsen för Soft, Svenska kyrkans unga i Umeå stadsförsamling. Bild: David Dahlberg

"Kyrkan är fantastisk, men inte perfekt"

Feminism, miljö och antirasism är de viktigaste frågorna i kyrkovalet för ungdomarna Spira träffat. De hoppas dra med sig fler unga att rösta.

Kategorier: Kyrkovalet 2017 

I församlingsgården Öst på stan samlas fyra ur styrelsen för Soft, Svenska kyrkans unga i Umeå stadsförsamling, för att prata om kyrkovalet. De konstaterar snabbt att även om de är aktiva i kyrkan har de rätt dålig koll på kyrkopolitiken.

- Men det är ändå viktigt att rösta, att göra sin åsikt hörd, menar Sara Granskär, som röstade redan i förra valet då hon var 17 år.

- Det är inte så demokratiskt att låta bli att rösta. Det är en skyldighet att rösta, säger Vilma Vikström, som röstar för första gången.

De har alla engagerat sig i styrelsen för Soft för att de är intresserade av att vara med och påverka i Svenska kyrkan och de är just i färd att skriva ihop och skicka in två motioner till Svenska kyrkans ungas riksårsmöte.

- Kyrkan har fortfarande mycket inflytande och det är viktigt att ta ansvar och påverka åt det håll man vill. Kyrkan är fantastisk på många sätt, men inte perfekt, säger Vilma Vikström.

För dem är kyrkan ett sammanhang där de kan känna sig accepterade, en trygg plats att vara den man är.

- Och så ska kyrkan vara för alla, men det är den kanske inte överallt. Det är dit vi vill nå, säger Felicia Cahier.

Vilma konstaterar att hon aldrig hört sina föräldrar prata om kyrkopolitik eller valet. De övriga har samma erfarenhet, men de har heller inte hört så mycket om valet i kyrkan och det förvånar dem.

- Jag tycker ledarna borde våga prata om det på samlingarna. De kan göra det som en lärare och vara neutrala. Man får inte så mycket information från en affisch, säger Felicia Cahier, och skrattet sprider sig runt bordet när de erkänner att ingen av dem riktigt håller koll på det som sätts upp på anslagstavlan.

- Om mer information skulle riktas mot oss ungdomar skulle nog fler vilja rösta, säger Nora Lindgren. Och om vi berättar att vi kommer att rösta, så visar vi att det finns ungdomar som är med i kyrkan och att den är till för oss.

- Ja, jag tror att yngre skulle lyssna på oss. Det är viktigt att vi som är i samma ålder som de som får rösta första gången är med och berättar om valet, säger Sara Granskär.

Motionerna till riksmötet handlar om att kvotera in tjejer och icke-män i riksstyrelsen och om vegetarisk kost på distrikts- och riksmöten. Det är frågor om feminism, miljö och antirasism som engagerar mest, även när det gäller kyrkopolitik.

- De frågorna har vi unga mest koll på och åsikter om. De har vi närmast hjärtat, säger Felicia Cahier.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Grattis!

16 år? Grattis du får rösta!

Du ska:

vara medlem i Svenska kyrkan

vara folkbokförd i Sverige

fylla 16 år senast på valdagen 17 september

Kyrkovalet 2017

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!