Spira

Johan Segerkarl med sonen Knut, Johan Hedengran med sonen Otto och Anna Nordström med dottern Ellen. Bild: Lina Eriksson

”Kyrkan gör mycket som man inte märker”

Lokala frågor och frågor som rör barnfamiljer skulle kunna få några av besökarna på bebiscaféet att rösta i kyrkovalet. De tycker att kyrkan borde se till att märkas mer.

Kategorier: Kyrkovalet 2017 

Efter bebiscaféet i Tegskyrkan tar Johan Segerkarl med sonen Knut, Johan Hedengran med sonen Otto och Anna Nordström med dottern Ellen plats i brasrummet för att prata om kyrkovalet. Bara Anna Nordström har röstat i kyrkovalet tidigare.

- Det var två kyrkoval sedan. Jag var aktiv i Svenska kyrkan då och ville försöka påverka det jag kunde.

Johan Segerkarl och Johan Hedengran är båda kyrkotillhöriga, men har inte röstat tidigare. Det var inte ett aktivt ställningstagande, utan de kände helt enkelt inte till kyrko-
valet. De tror att det skulle behövas mer reklam för valet, men de är ändå tveksamma till om de kommer att rösta i år.

- För egen del är jag inne i småbarnslivet med vardagspussel och kommer nog inte att hinna ta del av allt, säger Johan Hedengran.

- Ja, det är mycket att sätta sig in i, och inga partiledardebatter som i vanliga val, säger Johan Segerkarl.

Alla tre har framför allt kontakt med Svenska kyrkan via bebiscaféet, och det är också exempel på en konkret, lokal fråga som skulle kunna engagera dem i valet.

- Det är mycket som konkurrerar om mitt intresse, all internationell politik är så nära i flödet. Det som skulle kunna locka mig är någon konkret fråga på lokal nivå som jag kan påverka, kanske något som rör barnfamiljer, säger Johan Hedengran.

- Ja, till exempel om någon skulle vilja ta bort bebiscaféet. Jag tycker det är helt fantastiskt att komma hit, säger Anna Nordström, som också gärna skulle se fler trosfrågor på agendan.

De tycker att Svenska kyrkan är bra på att integrera och inkludera, till exempel genom att erbjuda olika sorters mat och fika på samlingar, men skulle kunna vara bättre på att föra fram vad den faktiskt gör och står för.

- Svenska kyrkan gör mycket som man inte märker, förrän det tas bort. Den behöver göra mer reklam för vad den faktiskt gör, säger Johan Segerkarl.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Medlem

Det går att bli medlem i Svenska kyrkan när som helst. Man måste inte vara döpt eller konfirmerad.

För att få rösta i årets kyrkoval måste man blivit medlem senast den 18 augusti.

Kyrkovalet 2017

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!