Spira

18-åriga Hena från Bangladesh blev lurad in i sexhandeln med löfte om att få jobb som hushållerska. När Musikhjälpen sänds från Umeå är temat Barn är inte till salu. Bild: Farzana Hossen / Save the chlidren

Kyrkan öppen under Musikhjälpen

Ett par minuter från Musikhjälpens bur på torget håller Umeå stads kyrka öppet för bön, samtal, ljuständning och musik.

- Det behövs riter och rum för gemenskap i det svåra, säger Liza L Lundkvist.

Kategorier: Andlig friskvård 

Musikhjälpens tema Barn är inte till salu ligger nära Svenska kyrkans engagemang för utsatta barn i världen.

- Det ligger i kyrkans uppdrag att stå upp för den som inte kan försvara sig. Nu i jultider berättar vi att Gud själv blev ett litet barn som behövde skyddas, säger Liza L Lundkvist, en av de präster och diakoner som finns i Umeå stads kyrka under veckan.

För Svenska kyrkan var det självklart att göra något under Musikhjälpen. Dels för att sätta fokus på ämnet och hjälpa till att samla in pengar, dels för att öppna ett rum som kan rymma svåra känslor som väcks.

- Temat är så ofattbart att man nästan vill sätta på sig skygglappar. Kyrkorummet har symboler för både lidandet och hoppet och är en plats dit många kommer när det är svårt. Det är ett rum att stå ut i.

Själv ser Liza bönen som ett sätt att hantera vanmakten. När man inte hittar några ord kan ett tänt ljus bli en bön.

- Samtidigt får ljuset inte enbart bli en vacker symbol, utan också ett tecken på att vi vill sätta oss i rörelse och göra något när vi kan. Musikhjälpen är ett ljus i den bemärkelsen!

Under veckan pågår verksamheten i Umeå stads kyrka som vanligt. Det innebär mycket musik, med konserter och körövningar i stort sett varje kväll.

- Det finns en otrolig kraft i musiken, den öppnar andra rum än intellektet. Människan har i alla tider sjungit i vanmakten, såväl slavar som frihetskämpar, säger Liza, som själv är sångerska.

Senast uppdaterad: 14 december 2017

Dela

Digital insamlingsbössa

ar1706b_musikhjälpen_bössa

Svenska kyrkan i Umeå har en digital insamlingsbössa till Musikhjälpen. Sök på "Ljuset lyser i mörkret" eller swisha 123-197 91 37.

Kyrkan är öppen

Öppet i Umeå stads kyrka måndag-fredag kl 16-21. Tänd ett ljus, prata med någon eller sitt en stund.  Konserter, övningar och kvällsmässa pågår parallellt.

Kyrkklockorna slår varje dag kl 18.00 för att mana till eftertanke
och handling.

Julkampanj

Även Svenska kyrkans julkampanj har utsatta barn i fokus. Årets insamling går bland annat till barn i Filippinerna som växt upp på en soptipp.

Julmusik

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!