Spira

Luther utmanar kyrkans fokus

Kategorier: Krönika 

Under 2017 firas reformationens 500-årsjubileum. Det är alltså fem århundraden sedan Martin Luther spikade upp teser i Wittenberg för att diskutera. Och nog blev det både diskussion och reaktion som startade det historiska skeende vi kallar reformationen.

Kärnan för Luther var att reformera kyrkan, det vill säga att den skulle återfå en god form, ungefär som med mänsklig kondition. Det gäller att träna sig i form, och för Luther handlade det om att öva sig i att läsa Bibeln rätt och få syn på det viktigaste i kristen tro. Kyrkan ska inte tappa formen genom att ha fel fokus och ägna sig åt missbruk av olika seder.

Reformationen har naturligtvis flera dimensioner, och den handlade inte bara om en solokörning från Luther. Men han var banbrytande betydelsefull. Och i centrala frågor ägnade han sig åt viss solokörning, genom att betona nåden, trons betydelse och Bibelns budskap. De brukar sammanfattas i reformationens "solon". Dessa kommer jag att skriva om här under året. Vi börjar med "Sola scriptura" - Endast skriften - i nästa nummer.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Kenneth Nordgren, kyrkoherde Svenska kyrkan i Umeå.

Bild: Lina Eriksson

Bibelordet

"Det enda jag ville veta av när jag var hos er, det var Jesus Kristus"

1 Korinthierbrevet kapitel 2, vers 2

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!