Spira

Nr 1 2017

Tema: Kyss

Mia Westin: "Orkade inte vara duktig längre"
Wisti visar erotiska bilder
Barnbarn fotar vardagskärlek
Viktigt på riktigt med William Spetz


Innehåll

 

Fångar vardagskärleken på bild

Tage och Aina Uhlin har varit gifta i nästan 60 år. De senaste åren har barnbarnet Rebecka fotograferat deras relation. Snart blir de prisbelönta bilderna en bok.

 

Då klev Mia ur sin rustning

Som liten kastades hon mellan olika famnar och hamnar, men sedan tio år tillbaka är Mia Westin kapten över sin egen båt.- Jag söker vägarna, söker djupet och försöker klara av stormarna i livet.

 

Skippar klädköp under klimatfastan

Vegetarisk middag, handling med tygkasse och klädstopp. Så ser några av Alexandra Sailers löften ut inför hennes klimatfasta. Målet är att leva mer klimatvänligt och få bukt med en känsla av maktlöshet.

 

God morgon – på 5 sätt

Magisk morgonrutin eller morgonandakt. Kalla det vad du vill, syftet är att starta dagen med en påminnelse om vad som är viktigt på riktigt.

 

En oas av sångglädje

Att sjunga är bra för både humör och hälsa. Torsdagar kan de som vill sjunga tillsammans, utan anmälan eller prestationskrav.

 

”Jag vill ropa till denne jämlike hipsterman: Fattar du inte?”

"Tänk att en någotsånär jämställd medelklassman och hans tankar kan sätta igång så många samtal om kärleken!"

 

De återupptar Martin Luthers bordssamtal

I Martin Luthers storhushåll diskuterades det friskt kring matbordet. I vår anordnas bordssamtal i Umeå, inspirerade av Luther och hans nedtecknade samtal.

Dilemmat: "Hur säger jag ifrån på busshållplatsen?"

"Häromdagen hörde jag en person i busskuren säga taskiga saker till en obekant kvinna. Jag vågade inte visa att jag hörde, men ångrar mig. Vad kan man egentligen göra?"

 

Men Martin...!?

Få förknippar Martin Luther med livsglädje och sinnlighet. Men faktum är att han på sin tid bröt mot kroppsförakt och hyllade sexualiteten, för både män och kvinnor.

 

Pensionerad lärare slipper sätta betyg

- Det är roligt att hjälpa till med det jag kan, säger Per-Olav Fängmark som är engagerad i Läxhjälpen på Ersboda.

 

Smack!

Kyssen som ömhetsbetygelse har en lång historia, även i Bibeln. Här är några kända kyssar av kärlek, som försoning och hälsning.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!