Spira

Nr 3 2017

Tema: Bordssamtal


Innehåll

 

Viktigt på riktigt med Lars Lystedt

En av mina bästa vänner är trombonen med sin behagliga romantiska sammetston. Jag ser det som en gudagåva att kunna spela, att glädja både mig själv och andra.

 

”Inspelning pågår” i Backens kyrka

Radioinspelningen märks på SR:s teknikbuss, extra många mikrofoner och en predikan i två delar. Helgen därpå sänds gudstjänsten i P1.

 

Ta hand om din inre trädgård

Det är inte bara krukväxterna och kolonilotten som behöver krattas och vattnas. Även den inre trädgården mår bra av lite omsorg.

 

”Den lilla boken är en pärla som borde läsas av alla! ”

Den judiske författaren Amos Oz har länge funnits med i spekulationerna kring Nobelpriset. Och sedan jag började läsa hans böcker hoppas jag verkligen på honom.

 

Håkan vill få med fler i kampen för ett hållbart samhälle

Inför klimatmötet i Paris 2015 sprang Håkan Joëlson en sträcka i stafetten från Kiruna till Paris. Hör Håkans vädjan i filmen "Plea in the night" på Youtube.

Gud kräver inga höjdhopp

Det största i tillvaron kan inte förtjänas, utan det kommer till oss.

 

Vad hjälper det en hjärntrött att träffa en annan?

En gång i månaden träffas hjärntrötta på sjukhuskyrkan i Umeå för att få sinnesfrid. Spira bad frilansjournalisten Erica Dahlgren att gå dit med diakon Maria Westerlund. Båda är på väg att tillfriskna från utmattning.

 

Släktförbannelse blev ögonöppnare

En ögoninflammation, en helig sten och en släktförbannelse fick Lena Maria Nilsson att söka sig till kyrkan.

 

Pratar om livet på lika villkor

Hos familjen Kampha har en daglig fråga fördjupat samtalen runt middagsbordet. Vad är meningen med livet? Vem vill jag vara lik?- Oftast är det ganska enkelt att svara, säger Tilde.

Vad är ett bra samtal?

Spira frågar: Hur skapas ett bra samtal? Här några funderingar.

”Och vad är nytt?”

Som ett provrum, men inte för kläder utan för tankar. Så vill Helena Aldereon och Liza L Lundkvist att samtalskvällarna i församlingsgården ska vara. Precis som Martin Luther kopplar de samman mat med prat om livets stora frågor.

 

Smart mat för prat

Kall sallad som serveras från ett stort fat. Det är mat som passar för goda samtal runt bordet, tycker Maria Albihn, husmor i Ersbodakyrkan.

 

Mus eller lejon, vilken samtalstyp är du?

Ett samtal med djup och respekt uppstår inte av sig själv. Se om du känner igen dig och få tips för ett bättre samtal!

”Hur ska jag fixa Beach 2017”?

"Jag älskar sol och bad men undviker ändå stranden. Jag passar inte in i skönhetsnormen och gillar inte att visa mig i badkläder."

Inledare: Enkelt att svara på meningen med livet

Kan inte längre delta i samtalen kring middagsbordet, knappt vid ett samtal mellan två personer. Att hon ofrivilligt begränsats genom sjukdom innebär inte att hon slutat samtala.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!