Spira

Familjen Kampha äter middag tillsammans och turas om att svara på en existentiell fråga. Bild: Malin Grönborg

Pratar om livet på lika villkor

Hos familjen Kampha har en daglig fråga fördjupat samtalen runt middagsbordet. Vad är meningen med livet? Vem vill jag vara lik?
– Oftast är det ganska enkelt att svara, säger Tilde.

Det är en vanlig vardagskväll hemma hos familjen Kampha på Ersboda. Medan Jimmy lägger sista handen vid kycklingen dukar Linnea matbordet. I lekrummet visar Tilde och Sofie upp pärlplattorna de byggt efter att "ha kollat på Google". Lillebror Noah tittar på.

Tilde, 8 år, sätter sig på den nya mattan "där legobitarna inte försvinner" och berättar om boken som familjen fick i julklapp. Sedan dess har de läst den nästan varje dag, även om hon och systern rätt ofta får påminna sina föräldrar.

- Jag har ingen aning om varför jag vill läsa den, men antagligen vill jag få reda på mer om mig själv, funderar Tilde.

För varje dag finns en kort text och en fråga. Rubriken kan vara "Just i dag är världen ett underbart mysterium" med avslutande fråga: "Hur tror jag att världen kommit till?". Ibland får hon fundera, men oftast är det ganska lätta frågor tycker Tilde. Som i går: "Vad är jag rädd för?"

- Ibland är jag rädd för spindlar, ibland inte, berättar hon.

När familjen slagit sig ner runt matbordet ber de bordsbönen "Tack för allt som gror och växer…". Efter att alla fått ris och kyckling på tallrikarna plockar Linnea upp boken "Stilla stund med barnen" och frågar:

- Är ni redo? Ska jag läsa?

Dagens fråga är "Vad är jag bra på?". Varken Sofie eller Tilde behöver någon betänketid för att räkna upp pyssla, cykla, vara snäll, springa, leka… När turen kommer till Jimmy blir det svårare.

- Att ge sig själv beröm är inte det lättaste, säger han, men får hjälp av Sofie:

- Du är bra på att leka med oss!

Efter att alla fått säga sitt brukar de prata fritt en stund kring ämnet, innan samtalet övergår till vad som hänt under dagen.

 

Fråga utan facit

En poäng med att använda boken är att pratet inte stannar vid "Hur var det i skolan?" eller "Kan vi få mer skärmtid?". Samtalen blir också på lika villkor med barnen.

- Det finns ju inget facit. Ingen kan säga vad som är rätt eller fel! säger Linnea, som ofta tycker att hon får en hel del att tänka på.

Linnea minns särskilt en fråga som hon själv tyckte verkade omöjlig att svara på - "vad är meningen med livet?"

- Tjejerna konstaterade bara att "det är väl att leva", säger hon och ler.

Linnea och Jimmy tycker också det är bra att träna sig i att lyssna på andra, inte avbryta och låta varandra ha olika åsikter. Helst skulle de velat läsa boken tillsammans redan på morgonen så utmaningen kan vara med hela dagen, men av praktiska skäl fungerar dock middagen bättre. Oftast äter hela familjen tillsammans och matbordet blir en naturlig samlingspunkt.

För andra som vill testa frågekonceptet har Linnea egentligen bara ett tips: bestäm er! Gör det tillsammans med barnen så alla är överens.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Stilla stund med barnen – 365 tankar för stora och små

ar1703b_365_bok

I vår tid med alla mobiler, datorer och spel tar vi oss alltför sällan tid att sätta oss ner tillsammans i lugn och ro för att berätta för varandra hur vi tänker, känner och egentligen har det. Både barn och vuxna på samma nivå.

Ur förordet av Olle Carlsson, präst och författare

Boken bygger på Olle Carlssons vana att samla barn, och medarbetare, en gång under dagen för ett samtal utifrån en fråga.

Enda reglerna är att inte avbryta, kommentera eller skratta åt varandra.

En liknande vuxenversion finns också med titeln "365 tankar för sinnesro".

Bra samtal med barn

  • Fånga tillfället när barnen vill prata.
  • Ställ öppna frågor, inte frågor som går att svara ja eller nej på.
  • Våga dela dina egna tankar och frågor.
  • Var beredd på oväntade kommentarer.

Tips från Linnea Kampha, som både är förälder och arbetar på förskola.

Tema: Bordssamtal

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!