Spira

Inte så lätt, men roligt. Bild: Ulrika Ljungblahd

Psalmverkstad pågår!

En vigselpsalm för den som vågar säga ja igen och en psalm om Gud som dansar. Efter psalmskrivarskolan i våras skapades flera nya texter att sjunga i kyrkan. Den 15 oktober kan alla sjunga med.

- Jag har egentligen inte skrivit en psalm, jag har skrivit en sång. En psalm blir det först om församlingen vill använda den.

Liza L Lundkvist delar ut A4-blad med sångtexten till ett tiotal personer som samlats i Martasalen för att sjunga och prata om psalmer de själva skrivit. För ett par veckor sedan hade de två dagars psalmskrivarskola med poeten Maria Küchen och kyrkomusikern Anders Winterstam. Nu sjunger de bland andra Lizas vigselpsalm för den som misslyckats, men vågar försöka igen. "Jag har skrivit en psalm som jag skulle vilja ha på min egen vigsel" säger hon. När tonerna från pianot klingat ut är det dags att provsjunga nästa psalm. Med strofer som "Kristus dansar över jorden, tar din hand och bjuder upp" skriver Christofer Sjödin om livet i dansrytm.

- Jag tycker om att du fått med ordet kärlekshetta. Det var verkligen dags för det i en psalm! kommenterar Åsa Bergius.

Både att skriva om erfarenheter som saknar psalmer och att använda ord från vardagliga, men kanske inte kyrkliga, sammanhang, var ett par av tipsen från Maria Küchen. Under sin inledande föreläsning i mars konstaterar hon att många av våra vanliga psalmer har ett bildspråk från det gamla bondesamhället.

- Så samla på ord och uttryck från språkvärldar som inte använts så mycket i dikt, uppmuntrar hon.

 

Skrivande börjar i kroppen

Precis som vid annat litterärt skrivande handlar det inte bara om att utforska sitt inre, utan lika mycket att vara nyfiken och avsöka det yttre, det man upplever med sina sinnen. Framförallt handlar skrivandet om att börja skriva!

- Skrivandet är en fysisk händelse, som börjar i kroppen. Därför tycker jag att det är bra att skriva för hand, berättar Maria Küchen. Man upptäcker sådant man inte ännu vet, medan man skriver.

Skillnaden mellan poesi och psalm, är att en psalm är både dogm och dikt. Den sjungs av församlingen för att gestalta något i kristet liv.

- En psalm speglar det som inte går att säga. När vi sjunger skapar vi ett rum där vi kan erfara det tillsammans, förklarar Maria.

Efter Maria Küchens föreläsning berättar Anders Winterstam om psalmernas musikaliska uppbyggnad. För en psalm är förstås mer än texten, det kan vara melodin som ger trygghet. Framförallt måste psalmerna gå att sjunga med i. Därför berättar Anders om versmått och stavelser.  Och varför 96 procent av alla psalmer slutar i grundton.

- Då känns det som man kommit hem och landat!

 

"Det rimmar inte alls"

Så blir teori praktik. Gänget som går psalmskrivarskolan ägnar resterande tid åt att skriva, få respons och fortsätta skriva.

Några veckor senare konstaterar Emma Örnberg att det varit en rolig växelverkan mellan poesi och pusslande. Det blev inte heller den psalm hon tänkt sig.

- Jag trodde att jag skulle skriva en vigselpsalm i dur, men det blev en nattvardspsalm i moll, konstaterar Emma skrattande.

Vi är tillbaka vid provsjungningen med Anders Winterstam på piano. Efter Emmas psalm kommer gruppen med respons. "Kanske kan du dra ihop meningen till nådens kärleksmysterium?" föreslår någon.

Emma nickar och antecknar på notbladet.

- Det rimmar inte alls, men sångmässigt landar det, konstaterar hon och får en uppmaning från en av prästerna i sällskapet:

- Gör ändringarna ganska snabbt, för jag vill använda den i gudstjänst direkt!

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Bild: Liza Lundkvist

Anders Winterstam har tonsatt ett par av de nyskrivna psalmerna från skrivarkursen.

Bild: Liza Lundkvist

500 år av reformation

ar1704b_lutherPsalmskrivarskolan är inspirerad av Martin Luthers psalmer. Innan Martin Luther gjorde sin entré i kyrkohistorien under 1500-talet förekom inte särskilt mycket församlingssång.

"Evangeliet ska sjungas in" sade Martin Luther och skrev sånger på sitt hemspråk tyska med bildspråk från människors vardagsliv.

Ibland beskrivs Luther som "en glad snubbe som skrev lite psalmer", men det är en felaktig bild, säger Anders Winterstam, kyrkomusiker i Umeå.

- Han var otroligt kunnig. Han arrangerade om medeltida psalmer och skrev enkla, glada koraler. Ofta var det korta verser och melodier som var lätta att lära sig.

I svenska psalmboken finns nästan 30 psalmer av Martin Luther, men hur många psalmer han skrev totalt vet ingen.

- Det var inte så noga med att ange upphovsman på den tiden, konstaterar Anders Winterstam.

5 tips när du skriver psalm

1. Samla på ord, uttryck och språk. Gärna från språkvärldar som inte brukar användas så mycket i dikt.

2. Skriv gärna för hand. Att skriva är en fysisk händelse som börjar i din kropp.

3. Skriv utan krav! Ge dig själv friheten att skriva nu och ändra sedan. Kom ihåg att det är lek!

4. Använd gärna en existerande melodi. Rytmen kan vara en form som hjälper dig.

5. Läs texten högt för dig själv. Låt även någon du har förtroende för läsa.

 

Tips från poeten Maria Küchen under psalmskrivarskola i Umeå 2017.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!