Spira

Sallad och ett brytbröd passar bra för samtal runt matbordet. Bild: Lina Eriksson

Smart mat för prat

Kall sallad som serveras från ett stort fat. Det är mat som passar för goda samtal runt bordet, tycker Maria Albihn, husmor i Ersbodakyrkan.

Kategorier: Recept 

När Maria Albihn förbereder en middag som ska passa ihop med goda samtal runt bordet föreslår hon en maträtt som helt går att förbereda.

- Så att värden inte behöver springa från bordet hela tiden utan kan sitta lugnt och delta i samtalet fullt ut, säger hon.

Bulguren är kokt i buljong, laxen inkokt och grönsakerna stekta i förväg. Vid servering lägger hon bara upp allt på ett stort fat och det är klart att ta för sig.

- Det blir inte så många moment utan är enkelt för alla att ta sin portion.

Att ta för sig från samma fat och bryta en bit bröd blir också symboliskt för delandet, som samtalet förhoppningsvis kan bestå av.

Bulgurssalladen kan varieras med halloumi och grönsaker efter säsong. Till efterrätt föreslår Maria cheesecake i glas som kan stå färdiga i kylen.

Recept

Ingredienser

Gör så här:

Bulgursallad med lax

Inkokt lax

500 g lax i kuber

3 dl vatten

½ dl rödvinsvinäger

¼ dl socker

1 morot i slantar

1 rödlök i klyftor

5 st vitpepparkorn

1 lagerblad

8 st dillstjälkar

3 tsk salt

Koka upp lagen, lägg ner laxkuberna. Låt koka upp igen och ta grytan från värmen efter 2 min. Låt laxen svalna i lagen.

 

Sallad

Koka bulgur i buljong.

Stek valfria grönsaker, som aubergine, zucchini, sparris, paprika, broccoli. Krydda.

 

Dressing

Blanda 2 dl crème fraiche med örtsalt, vitpeppar och hackad dill.

 

Rabarbersaft, kallrörd

 

3 kg rabarber i bitar

4 citroner i skivor

50 g citronsyra

5 liter kokt avsvalnat vatten, så att det täcker rabarbern

 

¾ kg socker till varje liter färdig saft

 

Koka upp vattnet och låt det svalna.

Tvätta rabarbern och skär i bitar

Tvätta citronerna och skiva

Lägg rabarber och citroner i en 10 liters hink.

Lös upp citronsyran i lite av vattnet och häll över.

Häll sedan över resten av vattnet och rör om.

Täck över och ställ svalt i 2-3 dygn.

Sila sedan genom en silduk och mät upp hur mycket saft det blivit.

Tillsätt sedan ¾ kg socker per liter saft och rör tills det löst upp sig.

Häll upp saften på rena flaskor och frys sedan saften för längst hållbarhet eller förvara kallt.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Maria Albihn - husmor i Ersbodakyrkan

Bild: Lina Eriksson

Tema: Bordssamtal

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!