Spira

Svårt hitta unga till valsedlarna i kyrkovalet

Arbetet med att hitta kandidater till kyrkovalet är nu i sluttampen. Metoder och krav skiljer sig åt mellan nomineringsgrupperna i Umeå.

Senast den 15 april ska nomineringsgrupperna, "partierna" i kyrkovalet, anmäla sina kandidater inför valet i september. Grupper som Socialdemokraterna (S) och Miljöpartister i Svenska kyrkan (Mpsk) söker framför allt inom sina partier. Kandidaterna ska dela både partiets och kyrkans värdegrunder.

- Våra kandidater ska vara intresserade att göra en insats i kyrkan. Vi hittar dem främst i våra föreningar och i gudstjänstgemenskap, säger Roland Samuelsson (S).

Förra valet ställde Mpsk upp för första gången i Umeå. Då fick de ihop tre namn på listan till kyrkofullmäktige men hoppas på minst dubbelt så många i år.

- Vi har en grupp som heter Gröna seniorer, som är sugna på att engagera sig igen, säger Jan Bergström, (Mpsk).

Nomineringsgruppen Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, söker sina kandidater inom kyrkan.

- Vårt krav är att personen har ett genuint intresse för kyrkans verksamhet. Annars har vi ganska högt i tak när det gäller åsikter, säger Sune Pettersson (Posk).

Ett problem alla nomineringsgrupper har gemensamt är att hitta yngre kandidater.

- Många ungdomar som fanns med på förra listan har blivit klara med sina utbildningar och flyttat. Vi vill gärna fylla på med fler unga! säger Roland Samuelsson, S.

Dela

Inte lätt att hitta i djungeln av kandidater

Bild: A A

Kyrkoval

I Umeå kan man rösta i tre val: kyrkofullmäktige (lokalt), stiftsfullmäktige (regionalt) och kyrkomötet (nationellt).

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!