Spira

Rensa! Vattna! Vårda! Skydda! Upptäck! Bild: A A

Ta hand om din inre trädgård

Det är inte bara krukväxterna och kolonilotten som behöver krattas och vattnas. Även den inre trädgården mår bra av lite omsorg.

Kategorier: Andlig friskvård 

»Långt inne i sin personlighets centrum har människan en inre trädgård som behöver god jord, ljus och vatten, vård och skydd. Den behöver öppna sig uppåt, mot det som ger näring, och sluta sig utåt, mot allt som förstör och förvillar.«

Det säger prästen Per Mases i boken "Den inre trädgården - öppen mot himlen".

I naturen och trädgården finns stor symbolik som går att koppla till det egna livet. Att rensa ut det som tar för mycket plats, att vårda sin längtan och uppmärksamma de oväntade vildblommorna som kan dyka upp.

I alla religiösa traditioner finns en mängd redskap för att arbeta med sin tro. I kristna sammanhang kan det vara retreat, bikt, lovsång, meditation, bibelläsning och förbön. Kanske är den första förutsättningen att besöka sin inre trädgård ibland.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Övningar

1. Rensa!

Innan något nytt kan växa måste gammalt skräp rensas bort. Vad behöver jag släppa? Dåliga relationer, för mycket stress, fokus på saker som inte är viktiga? Försök släppa taget.

 

2. Vattna!

Vad är vatten i mitt liv, vad tillför mig näring? Vad vill jag vattna och vårda? Det kan vara kärleksrelationer eller vänskap.

 

3. Vårda!

Mina förhoppningar och drömmar är som späda skott som behöver varsam behandling. De måste få vara i fred, i planteringsrum eller växthus innan de sätts ut i kylan. Var kan min längtan växa i lugn och ro?

 

4. Skydda!

En trädgård behöver staket. Inte bara utåt utan även som avgränsning mellan olika rum. Rummet där jag vilar är kanske inte rummet där jag är aktiv. Behöver jag sätta upp eller riva något staket?

 

5. Upptäck!

Uppmärksamma de vilda blommorna som oväntat kan växa upp. Det kan vara en relation som jag gett upp hoppet om. Eller att få barn fast det verkar omöjligt. Vilken oväntad glädje kan jag njuta av?

 

Övningarna är en repris av Magdalena Ljunggrens tips i Spira nr 3 2011.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!