Spira

Det viktiga med fotbollsträningarna är att ha roligt och få slappna av tillsammans, tycker Hossein Hkimi. Bild: David Dahlberg

Tränar Umeås mest internationella fotbollslag

Hossein Hkimi hade behövt en vän i Umeå när han ensam kom hit från Libyen. Nu är han själv engagerad för att möta andra nyinflyttade.

Kategorier: Eldsjälen 

Varje lördag tränar Hossein Hkimi ett fotbollslag i nätverket Vän i Umeås regi. Det är lag på runt femton personer, i åldrarna femton till fyrtio år, män och kvinnor, från länder som USA, Spanien, Libyen och Japan.

- Vi är som gott och blandat med olika folk och språk, säger Hossein med ett nöjt leende. Precis som det ska vara - och det går jättebra.

Några av de ensamkommande killarna spelar från början tufft och skjuter hårt och han låter dem köra så ett tag.

- De har så mycket inom sig som måste komma ut, men det brukar lugna sig vartefter.

Han kan känna igen sig i många av dem, eftersom han själv kom till Umeå för sjutton år sedan från Libyen.

- Jag var i tjugoårsåldern, kunde inte språket och kände mig utlämnad. Jag visste ingenting om Sverige, men jag kände friheten meddetsamma.

Då fanns inte Vän i Umeå, men för snart två år sedan, när Hossein ville hjälpa sin fru att komma in i samhället, gick han till ett knytisfika de organiserade.

- Jag anmälde meddetsamma att jag kunde träna fotboll med de som ville. Jag vill helt enkelt ge den hjälp jag själv hade behövt.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Fotboll för alla!

Sommarhalvåret på Minervaskolans gräsplan.

Under vintern tränar de i Fridhemsgymnasiets idrottshall.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!