Spira

Fem unga ledare testar en av lekarna till sommarens konfirmandläger där de ansvarar för fritiden. Bild: Lina Eriksson

Unga tränar ledarskap på läger

Under ett år har de gått ledarutbildningen, LUB. Nu ska de praktisera det de lärt sig. Fem ungdomar finns med i sommarens konfirmandarbete i Umeå landsförsamling.

Kategorier: Spira besöker 

De tar en liten paus i arbetet med att sätta rosor på konfirmandernas vita kåpor i Backens kyrka. I morgon är det fotografering och allt måste förberedas. De vuxna ledarna är upptagna med temapass och de unga ledarna rycker in.

- Nu har vi ansvar och det är svårare än när vi var konfirmander, säger Julia Lundström som konfirmerades förra året med de andra fyra.

Emma Dahlberg beskriver det som att de då var en svans som bara behövde följa med, men nu är de huvudet med förväntningar att leva upp till. Alla är ense om att ledarutbildningen utvecklat dem inte bara som ledare utan också som människor.

- Vi fick göra ett slags personlighetstest, berättar Lina Wirén. Det gav mig bekräftelse på hur jag är med svagheter och styrkor.

Trots att de bara är ett år äldre än konfirmanderna upplever de att gruppen lyssnar - och det gör de vuxna ledarna också.

- Vi är en del i hela ledargänget, tycker Emma Dahlberg. Det är viktigt att alla ledarna känner sig trygga med varandra, att jag har de andra som stöd.

Efter de fyra dagarna i Prästgården på Backen, ger sig gruppen av till lägergården i Tavelsjö.

- Lägerlivet är ändå det bästa! säger Lina med eftertryck.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

LUB - ledarutbildning

När? Du går i 9:an eller 1:an på gymnasiet och är konfirmerad.

Vad? Utvecklas som ledare och person
genom teori och praktik.  Sedan kan du sommarjobba på läger.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!