Spira

Katrin Nymberg, präst på Teg, har gjort succén ”Den alternativa julkalendern”. Bild: Lina Eriksson

Viktigt på riktigt med Katrin Nymberg

Ord är väldigt viktiga för mig. När mamma frågade ”vad ska du bli när du blir stor” blev mitt svar: ”Jag ska prata”.

Kategorier: Viktigt på riktigt 

Jag finner vila i ord och läser för att förflytta mig i olika världar. Jag vill också gärna skapa världar för att hjälpa andra att förstå. Som tonåring startade jag läxhjälp i Helsingborg och gjorde berättelser för att barnen skulle vilja lära sig matematik. Mattetalen blev en del av historien.

Nu, som präst, är mitt jobb att använda ord för att få folk att våga tro på det man inte kan se, utan bara känna. Hjälp att våga stilla sig och lyssna, våga hoppas.

Det är lätt att missa en hel del i berättelserna om Jesus i dag eftersom vi står i en helt annan samhällelig kontext. Som i texterna på första advent när folk lägger mantlar framför åsnan som Jesus rider på. En mantel delade man aldrig med sig av. Om jag kan ge sådana lösenord i berättelserna får de en annan betydelse och människor kan förstå storheten i dem.

Som präst får jag också ställa frågor som ingen annan kommer undan med. Det märks till exempel i vårt bebiskafé och under vigselsamtal. Ju äldre jag blivit desto mer vågar jag sätta ord på det som är skuldbelagt, skamfyllt och inte ska beröras. Om ingen annan vågar använda orden, så ska jag våga det!

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

På luciadagen öppnades 13:e luckan i Musikhjälpens direktsändning.

- Människor vill göra gott i världen men det är lätt att bli handlingsförlamad när det är så mycket som känns mörkt. Där vill vi påminna om ljuset och hur betydelsefull en vänlig gest kan vara, säger Katrin Nymberg, präst i Tegs församling och initiativtagare till den alternativa julkalendern.

Ladda hem ditt eget exemplar på svenskakyrkan.se/umea/julkalender

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!