Spira

Jazzmusiker Lars Lystedt i Umeå är filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet och grundare av Umeå jazzfestival. Bild: Lina Eriksson

Viktigt på riktigt med Lars Lystedt

En av mina bästa vänner är trombonen med sin behagliga romantiska sammetston. Jag ser det som en gudagåva att kunna spela, att glädja både mig själv och andra.

Kategorier: Viktigt på riktigt 

Jag gillar jazzen för studsigheten - du vill bara upp och hoppa. Att det är svängigt, glatt och nästan alltid går i dur passar mig som är en positiv typ.

Jag arbetade aldrig som yrkesmusiker, utan har varit smörgåsnisse, servitör, hovmästare och bartender. Jobben gav mig chans att tjäna pengar och samtidigt höra bra musik. När jag var servitör på Amerikalinjen på 1940-talet tog jag alla chanser att komma iland och besöka jazzklubbar. Det var ett 80-tal bara i New York!

Hela mitt liv har jag tyckt det har varit viktigt att lära mig saker, men nu när jag fyllt 91 år har jag inte så mycket kvar att bevisa. Ändå är det kul att vara ute och hänga med yngre musiker. De kommer med sina idéer och så lär jag mig något nytt. Det enda är att jag ibland har dålig ork att spela eftersom jag inte är ute och springer och får någon kondis.

Långt viktigare än musiken är mina tre döttrar, min bonusdotter och min fru. Jag har lyckan att vara gift med en tvillingsjäl som är klok, musikalisk och har humor. Dessutom ser hon bra ut!

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!