Spira

Per T Ohlssons 1918 – Året då Sverige blev Sverige / Ett bibelord för varje dag - Dagens lösen / Ylva Eggehorns nya bok Natt och dag Bild: A A

”1918. Så nära det var att allt hade kunnat gå överstyr”

Båda mina föräldrar föddes 1918. Även författaren Werner Aspenström, regissören Ingmar Bergman, idrottsmannen Gunder Hägg, dirigenten Eric Ericsson och akademiledamoten Gunnel Vallquist skulle ha fyllt 100 år i år.

Kategorier: Lisas bokspalt 

Och 1918 blev Sverige demokrati. Det är inte längre sedan än så och kanske är det årets viktigaste jubileum. Så mycket det är som jag inte visste om det dramatiska året då Sverige införde allmän rösträtt. Så nära det var att allt hade kunnat gå överstyr. Kung Gustav V var i upplösningstillstånd och hade sina väskor packade för att snabbt kunna fly, han var övertygad om att det skulle bli revolution i Sverige. Ute i Europa rasade första världskriget, vårt land var neutralt och avspärrat och det rådde livsmedelsbrist. Det blev fred i november 1918, men det blev en fred som var det första steget till ett nytt stort världskrig.

Jag läser om detta dramatiska år i Per T Ohlssons "1918 - Året då Sverige blev Sverige". Han har läst böcker, tidningslägg och andra dokument och går igenom 1918 månad för månad när det gäller politik, kultur, arbetsmarknad, jämställdhet och näringsliv. Det är en bok fylld av fakta som ger mig aha-upplevelser, kunskap, något litet leende och en hel del energi. Så viktiga steg som togs det där året. Så angeläget att lära sig av det och att arbeta vidare för att bevara den demokrati som inte alls var en självklarhet då och i värsta fall inte är det nu heller.

Den som vill ha en vers i fickan för varje dag under det kommande året kan göra som så många gjort ända sedan 1731. Då kom den första utgåvan av "Dagens lösen" ut. Det var de så kallade herrnhutarna, de bodde i kolonin Herrnhut i Tyskland, som ville uppmuntra varandra och spred ett lösenord från Bibeln varje dag. Sedan blev det en ny liten bok varje år med två bibelord och en vers för varje dag. "Dagens lösen" är ett enkelt sätt att få hjälp med sin dagliga bön och bibelläsning.

Ett annat sätt att få ett ord för varje dag är att läsa Ylva Eggehorns nya bok "Natt och dag". Hon har valt texter för hela året ur sitt långa författarskap. Boken rymmer böner, dikter och krönikor, några välkända och andra nyskrivna texter. Texterna följer årets rytm. Ylva Eggehorns poetiska språk tillsammans med hennes förmåga att formulera både tro och tvivel går för det mesta rakt in i mig.

Senast uppdaterad: 13 december 2018

Dela

Lisa Tegby

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!