Spira

Chilifrukter, det finns många olika sorter. Bild: A A

”Chilin Anaheim är lagom het”

Smaken är inte chilins enda styrka. Växterna är ofta även tåliga och vackra. I Helena Holmgrens växthus i Yttertavle står ett tiotal chiliplantor varje sommar.

ar1803b_helena_hoVilka chilisorter gillar du mest?

- Anaheim är lagom het. Jag är vegan och vill ha bra drag i maten, men många chilisorter är så starka att de slår ut alla andra smaker. Jamaican bell är lätt att odla och får frukter i form av vackra röda klockor. Omnicolor är också jättefin. Frukterna ändrar färg efter mognadsgrad från gulvit, till orange och slutligen lila. Bildgoogla gärna!

 

Vad använder du chilin till?

- Under sommaren äter vi mycket färsk chili. Till vintern torkar jag frukterna och kör i mixern. Chilipulver är mer lättdoserat än färska frukter. Chili går ju att ha i nästan allting, allt ifrån tacos och köttfärssås till sojagrytor och soppor. Jag brukar också smälta mörk vegansk choklad och smaksätta med lite chili.

 

Vad ska man tänka på när man odlar chili?

- Plantorna vill inte stå i för små krukor, utan en plasthink är lämplig. Använd vanlig blomjord eller ekojord och ett par nävar hönsgödsel. Visst kan de klara sig vid en varm södervägg, men de trivs oftast bättre i ett inglasat uterum eller ett växthus.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Chilis styrka

Scovillegrader

En chilis styrka mäts i scovillegrader, shu. Världens hetaste chili är Carolina reaper med 2,3 miljoner shu. Tabasco har cirka 30 000 shu och Anaheim 500-2 500 shu.

 

Se upp!

Fröna och de inre hinnorna är starkast. Det är svårt att avgöra hur stark en färsk frukt är. Akta fingrar, nagelband och undvik att peta dig i ögonen efter att ha hackat en chilifrukt.

Tema Styrka

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!