Spira

Anna Nyberg är en del av Hassan Alosmans och Amina Al Ibrahims familj. Hon trivs med både de vuxna och barnen Ali, Mohammed, Nisrin, Rahaf, Hahni och Yasser. Bild: Malin Grönborg

”Det här är också min familj nu”

Anna Nyberg har både fått barnbarn och en syster hos familjen Alosman från Syrien.
– Jag har flera familjer. Stjärnfamiljer förgyller tillvaron, säger hon.

Kategorier: Stjärnfamilj 

Sandahöjd och leker med Ali och Mohammed. I sovrummet intill spelar döttrarna Nisrin och Rahaf spel.

- Det här är också min familj nu. Jag känner mig hemma helt enkelt. Mina egna vuxna barn är min familj, och gänget som är engagerade i språkkaféet i Hedlundakyrkan och Ersbodakyrkan. Jag har många familjer, säger Anna Nyberg.

Hon tar upp minstingen Hahni och viskar några ord på svenska. När han föddes för åtta månader sedan var Anna med på förlossningen. Mamma Amira dukar fram en mjuk kaka smaksatt med rosenvatten och berättar:

- Anna är min syster. Och barnens mormor och morfar. Jag älskar henne.

När Anna kommer förbi och leker med barnen, dricker arabiskt kaffe eller äter favoriträtten mlochie funkar det oftast med svenska. Annars ringer de Mohammed, Annas inneboende från Irak, som tolkar via telefon.

- Jag förstod först inte många svenskar, men jag förstår Anna, förklarar Hassan. Hon pratar långsamt och enkelt.

Hassan och Amina flydde till Libanon när kriget bröt ut i Syrien. Fem år senare kom de som kvotflyktingar med sina barn till Umeå. Sommaren 2017 lärde de känna Anna via söndagarnas språkkafé i Hedlundakyrkan.

- Hon hjälpte oss jättemycket, nästan varje dag. Nu är hon en av oss, säger Hassan.

 

Lär sig ett arabiskt ord om dagen

En del av hjälpen har handlat om att få rätt hjälpmedel till fyraåriga sonen Yasser som har epilepsi. Anna har följt med till barnhabiliteringen och haft kontakt med Försäkringskassan. Så snart familjen får assistans och Hahni är stor nog för förskola ska Amina börja på Svenska för invandrare, SFI. Hassan har tagit svenskt körkort med siktet inställt på att köra taxi som han gjorde i Syrien.

Medan Amina och Hassan lär sig svenska lär sig Anna arabiska. Hon får ett nytt ord per dag i läxa av Amina. Senast var det citron, limun, som är både Annas och minstingens Hahnis favorit.

- Vi älskar citron båda två, säger hon och skrattar.

Söndagseftermiddagen går mot kväll. Snart ska Anna ta med barnen till språkkaféet, så att föräldrarna får en stund tillsammans. Språkkaféet i Hedlundakyrkan är en förlängning av många människors engagemang som började redan med asylboendet UBEC på Backen. När boendet stängdes och flyktingarna skulle spridas över landet flyttade 17-åriga Hussein in hos Anna. Efter avslag på asylansökan har han nu lämnat Sverige, men Annas engagemang fortsätter. Hon har regelbundet kontakt med flera familjer från Syrien och Afghanistan.

- Det känns jätteviktigt och är otroligt utvecklande! Jag har träffat så många människor som jag aldrig skulle kommit i kontakt med annars. Även många svenskar som är engagerade på olika sätt i språkkaféerna, säger Anna Nyberg.

Senast uppdaterad: 13 december 2018

Dela

Anna var med när Hahnis föddes. Amira kallar henne sin syster.

Bild: Malin Grönborg

Mattorna på golvet är en bra lekplats.

Bild: Malin Grönborg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!