Spira

Poesi med Bob Hansson (Ordfront), Emil Jensen (Stevali) och Tomas Tranströmer (Albert Bonnier). Bild:  

”Emil Jensen är både rolig, sorglig och smått genial”

Poesi till påsk som utmanar och piggar upp.

Kategorier: Lisas bokspalt 

Snällhet och empati, hur gör man? Smärta och sorg, hur gör man? Jobbet, hur gör man?

Registret till Bob Hansson "Tankar för dagen" antyder att boken är de enkla svarens bok. Bara genom att slå upp sidan 47 får man receptet på hur man blir snäll. Men han är inte de enkla receptens man, den underfundige poeten Bob Hansson. När han har samlat sina Tankar för dagen från radions P1 ihop med andra nyskrivna texter är det mer en ton av underfundiga frågor än färdiga svar. Men i frågorna och ifrågasättandet ligger det en mängd svar och jag blir både avslöjad och uppmuntrad. Varför söker vi till exempel det perfekta livet när vi har så stor möjlighet att vara lyckliga i det som är här och nu? Varför är vi så rädda för världen och upptagna med dess ondska när nästan alla vi möter faktiskt är väldigt snälla?

En annan poet som både utmanar och piggar upp är Emil Jensen. Titeln på hans bok "Om du inte står för något faller du för allt" räcker till många eftertankar. Undertiteln säger att boken innehåller texter, noter, bilder och pyssel. Det stämmer. Collaget av bilder, melodier och texter ger mig tankepyssel. När Emil Jensen i en text beskriver sina sämsta sidor ökar det min tro på mänskligheten. Och när han på två sidor lyckas få till en prosadikt om vår spretiga värld som trots allt är en enda är han både rolig, sorglig och smått genial. Minareter, högtidligheter, samfälligheter, friheter, tryggheter, tråkigheter, teknikaliteter, hastigheter, kateter, heligheter... det finns väldigt många ord som slutar på samma sätt som kan måla nyanser av tillvaron!

Apropå poesi. Jag hoppas alla har någon diktbok i bokhyllan. Så många dikter det finns som är koncentrat av frågor och hoppfullheter som man kan återkomma till och bära med sig. Just nu bläddrar jag ofta i antologin Insidor: dikt och ande i vår egen tid av många olika författare. Tomas Tranströmers "Samlade dikter" kan man alltid återkomma till. När han berättade hur han arbetat i flera år med en enda dikt förstår jag varför hans ord är så märgfulla. Och "Psalmboken". Varför inte leta favoritord för livet bland alla dess verser ibland? De finns, jag lovar.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!