Spira

”Hur hittar vi tillbaka till varann i sommar?”

”Jag hoppas att sommarledigheten gör gott för min relation! Hur kan jag och min partner hitta närheten igen?”

Kategorier: Dilemmat 

Gudrun Edholm, terapeut och sexolog på S:t Lukas:

"Sommarledigheten kan vara en bra tid att vårda relationen, om ni ser till att skapa tid och utrymme för bara er två! Vad har varit bra för er relation tidigare somrar?

Som terapeut tycker jag det är viktigt att bena ut problemen ett par har. Som sexolog vill jag också blicka framåt och inte prata sönder relationen. När jag träffar ett par på min mottagning frågar jag alltid hur de har det med sexlivet. Brist på sex eller sensualism kan skapa avstånd i en relation. Nedsatt lust kan ha många orsaker - medicin, prestationsångest, småbarn eller bristande livslust.

Om ett par vill få lusten tillbaka brukar jag rekommendera sensualitetsträning. Den går ut på att paret smeker varandra under tystnad, en i taget, och sedan pratar om sin upplevelse. Smekningarna byggs så småningom på i steg. Metoden handlar om att hitta fysisk närhet igen, utan prestationsångest. Ett par som återfår lusten kan få en större känsla av samhörighet, men också mer energi och livslust."

 

Mats Bohman, päst och ledare för relationskurs:

"Jag tror inte att brist på ledighet är huvudproblemet i en relation. När man är nyförälskad har man all tid i världen för varandra! Snarare handlar det om att man tar varandra för givet och inte längre kommunicerar. Men visst kan sommaren vara en möjlighet att få lite extra tid tillsammans!

Bestäm er tillsammans för vad ni behöver i sommar, kanske gemensamma upplevelser som ger er något nytt att prata om? Har ni svårt att komma överens är ett bra verktyg att låta den ena tala i jag-form om sina önskningar och den andra repetera det som sagts utan att kommentera. Sedan byter ni.

Ett sätt att återfå närheten kan vara att fundera på hur du tänker om din partner. Fokuserar du på det fantastiska eller på det du är missnöjd med? Var generös med komplimanger om det du tycker om!

Fundera också på hur du beter dig nu jämfört med när du var nyförälskad. Vad får din partner att känna sig älskad - fysisk närhet, extra tid, kärleksfulla ord eller praktisk hjälp?"

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Gudrun Edholm, terapeut och sexolog på S:t Lukas.

Bild: A A

Mats Bohman. päst och ledare för relationskurs

Bild: Lina Eriksson

Relationstips

Se till att avsätta tid för varandra, umgås inte hela tiden med släkt och vänner.

Prata om vad som varit bra för er relation tidigare somrar.

Var generös med det din partner uppskattar: komplimanger, tid och/eller närhet.

Om ni vill hitta lusten till varandra, kanske prova sensualitetsträning.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!