Spira

Glasfåglarna, Mosippan och Nancy finns i en samlingsvolym. (2011). Elsie: Bonnierförlagen (2016). Bergspredikan: Ordfront (2018). Bild: A A

”Ibland är det ganska bra att släppa på allvaret också”

Att läsa hör sommaren till. Inte minst att läsa om. Ända sen jag var barn har jag läst om favoriter på sommaren. Gärna en boksvit med flera böcker.

Kategorier: Lisas bokspalt 

I sommar ska jag läsa om Elsie Johanssons trilogi om Nancy, flickan som på 30- och 40-talet växer upp i en utkantsfamilj i ett helt annat Sverige än vårt. Det är ett Sverige som vi ändå bär med oss och känner igen oss i. För människor är människor, så tankar och drömmar, sorger och besvikelser påminner om varandra fast de händer under olika livsvillkor. Elsie Johansson berättar rakt och osentimentalt. Hon skildrar människor som inte låter sig kuvas, hon berättar kvinnohistoria från våra mödrars och mormödrars tid, hon kämpar med konventioner och att hitta sin väg i livet. Och kärleken ... vad är den och hur bevarar man sig själv mitt i den både underbara och komplicerade tvåsamheten?

Mitt Nancy-läsande kompletterar jag med Elsie Johanssons självbiografi, Riktiga Elsie. Där berättar hon sin egen livshistoria rakt upp och ner. Hon skildrar det svåra naket och uppriktigt. Men där finns också så mycket hopp. Livet kan förändras.

Bibeln är också en bra omläsningsbok. Ofta läser vi ett par verser och fördjupar oss i dem. Det är bra förstås. Men att ta en bibelbok och läsa rakt igenom, just som en bok, gör något annat med läsaren. Det ger sammanhang och kan öppna nya ögon. Frågorna som dyker upp kan få vänta ett tag, kanske svaren också. Man bara läser och ser vad som händer. Det är bra att ta Bibeln allvarligt. Men ibland är det ganska bra att släppa på allvaret också. Läs igenom Ruts bok och upptäck kvinnokraften. Testa Höga visan och låt kärleken förföra. Lyssna till ilskan i Amosboken eller det äventyrliga i Apostlagärningarna. Och låt Markus bara berätta allt han var med om i sitt evangelium.

Apropå Bibeln. Nog för att han är lite anspråksfull, Göran Greider, när han har skrivit en Liten bergspredikan för socialister. Man behöver inte hålla med honom om allt, men han är uppiggande och energisk. Hans ilska, optimism och energi får mig att hålla fast vid att politik inte bara är viktigt utan också roligt och inspirerande. Så jag sätter även hans lilla bergspredikan på min sommarlista.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Lisa Tegby

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!