Spira

”Lyssna på mig, Herre, hör mina suckar!”

”Lyssna på mig, Herre, hör mina suckar!” Så säger David till Gud redan i Psaltaren. Sedan dess har bönesuckarna ekat genom årtusendena. Sofia Persson ber korta böner flera gånger varje dag.

Bön jämförs ibland med andning. Något naturligt som ständigt pågår, men som vi inte alltid är medvetna om. Sofia Persson gillar den bilden.

- Vi är skapade för att leva i relation med Gud. Guds ande med vår ande, säger Sofia, när hon hämtat andan efter cykelturen från jobbet till Kafé Station.

Inför vårt samtal har Sofia sms:at ett par av sina bönevänner för att be dem att be för intervjun. Nästan dagligen får hon själv uppmaningar via sms eller messenger att be för en viss person eller situation. Vad innebär det att be på det sättet?

- Att be är att släppa in Jesus i en situation. Jag tänker inte alltid på det, men ibland slår det mig att - wow, tänk att jag får vara med om det! Jag kan be Jesus om hjälp i alla situationer.

För Sofia Persson är bönen jätteviktig. Den äldre generationen, både släktingar och andra gråhåriga har lärt henne mest om bön. Sofia träffar regelbundet personer som hon ber tillsammans med i så kallade bönegrupper, men ber även på egen hand i vardagen. Bönen är en del av relationen med "den mest älskade vännen" som hon kallar Jesus.

- Jag älskar att be länge, men ofta blir det korta, enkla böner samt en del suck och pust.

Efter morgonrutinen med frukost, bibelläsning och bön cyklar Sofia till jobbet. På vägen brukar hon ofta be Ske din vilja, i våra relationer och i vår gemenskap. Under dagen ber hon då och då till exempel Jesus hjälp!

- Det är en av de bästa bönerna, kort och bra i alla situationer. Tryggheten med att vara en bedjare är att Gud ju redan vet. Jag behöver inte veta allt om en person eller situation för att kunna be.

För den som är nybörjare på bön tipsar Sofia om att bara börja. Det är också bra att hitta bönesammanhang och att fråga andra.

- Jag måste också lära känna den jag ber till. Enklaste sättet att lära känna Jesus är att läsa evangelierna i Bibeln. Börja med Markus evangelium, tipsar Sofia Persson.

Bibelordet i rubriken är från Psaltaren 5:2

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Bild: Kristina Alfonsdotter

Bönesuck

Begreppet bönesuck nvänds både i katolsk tradition och inom väckelserörelsen.

Boktips: "Andliga övningar hjälper oss att stanna upp och andas med Gud" skriver Ulrika Ernvik. I sin bok bjuder hon på 88 andliga övningar, som kan göras på egen hand eller tillsammans med andra.

Tema: Suckar

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!