Spira

Stefan Lundkvist är volontär på Minds Självmordslinje sedan januari. ”Vi har alla våra utmaningar i livet och just nu är det min möjlighet att hjälpa.” Bild: Lina Eriksson

”Självmordslinjen. Hur mår du?”

– Jag är inte bra på så mycket, men jag kan lyssna, säger Stefan Lundkvist som är volontär på Minds Självmordslinje.

Kategorier: Eldsjälen 

Stefan Lundkvists engagemang sammanföll med att han kände att han hade tid och att organisationen Mind sökte folk i Umeå. De gav ett gott intryck med både sin professionalism och människosyn.

- Det finns en brist på tid till samtal i samhället, säger han. Jag känner att jag gör nytta och bidrar genom att lyssna.

Någon undrade hur han skulle få de stödsökande på andra tankar, men det är inte det som är meningen. Stefan och hans kollegor är bollplank, som inte ifrågasätter eller dömer.

- Det finns många som har blivit illa behandlade och vi kan alla beröras på olika sätt av psykisk ohälsa, säger han.

Många av de stödsökande har inte sagt något till sin omgivning om vad de bär på. De vill inte vara till besvär, så det är ett stort steg att höra av sig till Självmordslinjen.

- I början kände jag mig lite skrämd av vad jag kunde möta, erkänner han. Jag svarar med "Självmordslinjen. Hur mår du?"

Nu känner han sig tryggare med en bra grupp och en duktig arbetsledare som sätter tonen.

- Vi avslutar varje 4-timmarspass med en avstämning innan vi går hem, berättar Stefan. Det viktiga är att inte känna att det är övermäktigt.

Senast uppdaterad: 13 december 2018

Dela

Självmordslinjen

Drivs av föreningen Mind. 200 volontärer svarar i telefon, på mejl eller chatt alla dagar kl 06-24. Tel 90101. Webb: mind.se

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!