Spira

För närvarande bor cirka 160 barn i Umeå kommun i familjehem. Varje år är det cirka 100 barn som behöver komma till en familj. Därför behövs ständigt fler familjehem. Foto: Umeå kommun Bild:  

4 myter om familjehem

Det behövs fler trygga och engagerade vuxna i Umeå som kan ta emot ett barn i sitt hem. Samtidigt finns flera missuppfattningar om vad som krävs av ett familjehem. Åsa Marklund, chef på Familjehemscentrum i Umeå, bemöter några vanliga myter.

Kategorier: Stjärnfamilj 

# 1 "Familjehem ska finnas på landet och ha djur"

Nej, familjen kan lika gärna bo i lägenhet i stan. Om du bor i Umeå, Tavelsjö eller Innertavle spelar mindre roll. Huvudsaken är att det finns engagemang, trygghet, utrymme och tid. Familjer med djur är fantastiskt bra, men alltså ingen förutsättning!

 

# 2 "De granskas titt som tätt"

Nja. Det svåraste beslut som socialtjänsten fattar är att låta barn bo hos andra vuxna än sina föräldrar, så det är otroligt viktigt att barnet får det bra. Det mest betydelsefulla är att barnet kan erbjudas en trygg och stabil vardag. Vi vill försäkra oss om att barnen kommer till en säker miljö. Därför har vi flera möten och intervjuer med familjerna innan något bestäms och en regelbunden uppföljning. Vi stöttar också familjerna med utbildning och rådgivning under uppdraget.

 

# 3 "Bara familjer med 'mamma-pappa-barn' kan bli familjehem"

Nej, det är en vanlig myt. Våra familjehem är en spegling av samhället. Det är kärnfamiljer, bonusfamiljer, samkönade par, familjer från andra länder och ensamstående. Åldersmässigt vill vi gärna att familjehemmen är så lika andra familjer med barn i samma ålder som möjligt.

 

# 4 "Familjehem gör det för pengarna"

Nej, de flesta vill göra skillnad för ett barn. Några har haft andra uppdrag, som kontaktfamilj, eller själva växt upp i familjer med placerade barn, men de allra flesta är vanliga familjer. Att vara familjehem är ingen anställning utan ett uppdrag med arvode. Man ska alltså ha sin huvudsakliga försörjning på annat håll. Man blir inte rik på pengar, men kanske på kärlek. Det kan också ta med den egna familjen på en spännande resa där man får följa ett barns utveckling och känna sig behövd.

Senast uppdaterad: 13 december 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!