Spira

Gott till jul. Recept och styling Carolina Paulson. Bild: Lina Eriksson

Adventsfika med gott samvete

Slipp dålig eftersmak på sötsakerna och chokladen! Julbaka med Spira och Fairtrade-märkta ingredienser.

Kategorier: Recept 

En jul utan choklad, kaffe eller socker? Det vore svårt för många att tänka sig, trots att produkterna kommer från länder med utbredd fattigdom.

- Prova att byta ut åtminstone en vara till Fairtrade när du julhandlar, tipsar Carolina Paulson, samordnare för Faritrade, Svenska kyrkan i Umeå. Hon bjuder på tre recept till gottebordet, med rättvisemärkt innehåll.

Fairtrade ställer krav på minimipris till odlarna, schyssta arbetsvillkor, inget barnarbete och vissa miljökrav.

Fruktkaka

Ingredienser

  • 1 banan Fairtrade
  • 12 mjuka dadlar
  • 1 dl pecannötter
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker Fairtrade
  • ½ dl honung Fairtrade
  • 2 ägg
  • Smör och kokos till formen.

Gör så här:

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en sockerkaksform och ströa den med kokos. Mosa bananen. Hacka dadlar och pecannötter som du blandar med mjöl, bakpulver och kryddor. Vispa smör, socker och honung fluffigt. Vispa i ett ägg i taget. Vänd i bananen och mjölblandningen. Grädda i 60 minuter.

Polkabräck

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad Fairtrade
  • 100 g vit choklad Fairtrade
  • ½ påse polkagrisar

Gör så här:

Gör så här: Smält den mörka chokladen och bred ut på ett bakplåtspapper ca 20 x 20 cm. Ställ in i frysen. Smält under tiden den vita chokladen och krossa polkagrisarna. Bred den vita chokladen över den mörka och strö över polkakrosset. Låt stelna i frysen. Bryt i lagom stora bitar.

Veganknäck (25 st)

Ingredienser

  • 1 dl Oatley imat (havregrädde)
  • 1 dl rörsocker Fairtrade
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 dl hackad mandel

Gör så här:

Gör så här: Koka havregrädde, socker och sirap till 125-140 grader beroende på hur mjuk eller hård knäck du vill ha. Eller koka den i 20 minuter och gör kulprovet. Rör ner margarin och mandel. Fördela i knäckformar.

Senast uppdaterad: 13 december 2018

Dela

Beatrice i Ghana

ar1806b_beatrice

Beatrice från Ghana är en av många kakao-odlare i Västafrika som varje dag kämpar för att kunna leva på sitt hårda arbete. Kakaoplantagen har hon ärvt av sin man.

Eftersom världsmarknadspriset på kakao är så lågt är det svårt för odlarna att leva på sitt arbete. Klimatförändringarna är också en stor utmaning och påverkar skördarna på flera sätt.

Beatrice är medlem och vice ordförande i kooperativet Asuadai. Genom Fairtradepremien, som genereras av den ökade försäljningen, har kooperativet byggt en ny skola och satsat på datorer till skolan och odlarnas barn. De har även startat en affär med machetes och andra verktyg till förmånliga priser för odlarna.

Källa: Fairtrade Sverige

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!