Slipp dålig eftersmak på sötsakerna och chokladen! Julbaka med Spira och Fairtrade-märkta ingredienser.
Text Ulrika Ljungblahd | 13 december 2018
Kategorier: Recept
En jul utan choklad, kaffe eller socker? Det vore svårt för
många att tänka sig, trots att produkterna kommer från länder med
utbredd fattigdom.
- Prova att byta ut åtminstone en vara till Fairtrade när du
julhandlar, tipsar Carolina Paulson, samordnare för Faritrade,
Svenska kyrkan i Umeå. Hon bjuder på tre recept till gottebordet,
med rättvisemärkt innehåll.
Fairtrade ställer krav på minimipris till odlarna, schyssta
arbetsvillkor, inget barnarbete och vissa miljökrav.
Fruktkaka
Ingredienser
- 1 banan Fairtrade
- 12 mjuka dadlar
- 1 dl pecannötter
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 1 tsk ingefära
- 175 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl ljust muscovadosocker Fairtrade
- ½ dl honung Fairtrade
- 2 ägg
- Smör och kokos till formen.
Gör så här:
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en sockerkaksform
och ströa den med kokos. Mosa bananen. Hacka dadlar och pecannötter
som du blandar med mjöl, bakpulver och kryddor. Vispa smör, socker
och honung fluffigt. Vispa i ett ägg i taget. Vänd i bananen och
mjölblandningen. Grädda i 60 minuter.
Polkabräck
Ingredienser
- 100 g mörk choklad Fairtrade
- 100 g vit choklad Fairtrade
- ½ påse polkagrisar
Gör så här:
Gör så här: Smält den mörka chokladen och bred ut på ett
bakplåtspapper ca 20 x 20 cm. Ställ in i frysen. Smält under tiden
den vita chokladen och krossa polkagrisarna. Bred den vita
chokladen över den mörka och strö över polkakrosset. Låt stelna i
frysen. Bryt i lagom stora bitar.
Veganknäck (25 st)
Ingredienser
- 1 dl Oatley imat (havregrädde)
- 1 dl rörsocker Fairtrade
- 1 dl ljus sirap
- 1 msk mjölkfritt margarin
- 1 dl hackad mandel
Gör så här:
Gör så här: Koka havregrädde, socker och sirap till 125-140
grader beroende på hur mjuk eller hård knäck du vill ha. Eller koka
den i 20 minuter och gör kulprovet. Rör ner margarin och mandel.
Fördela i knäckformar.
Senast uppdaterad: 13 december 2018
Beatrice i Ghana

Beatrice från Ghana är en av många kakao-odlare i Västafrika som
varje dag kämpar för att kunna leva på sitt hårda arbete.
Kakaoplantagen har hon ärvt av sin man.
Eftersom världsmarknadspriset på kakao är så lågt är det svårt
för odlarna att leva på sitt arbete. Klimatförändringarna är också
en stor utmaning och påverkar skördarna på flera sätt.
Beatrice är medlem och vice ordförande i kooperativet Asuadai.
Genom Fairtradepremien, som genereras av den ökade försäljningen,
har kooperativet byggt en ny skola och satsat på datorer till
skolan och odlarnas barn. De har även startat en affär med machetes
och andra verktyg till förmånliga priser för odlarna.
Källa: Fairtrade Sverige

Publicerad i Spira
Nr 6 2018
På webben
13/12 2018