Spira

Mariann Lestander håller kurs i röst- och talvård för blivande präster. Efter uppvärmningen övar de på att läsa välsignelsen. Bild: Lotta Fjellner

Blivande präster går röstkurs

Varken mässande eller mummel. Blivande präster i Umeå får lära sig röstvård av kyrkomusiker och pedagog Mariann Lestander.

"Sch-sch-sch-sch-sch."

De sju präststudenterna står på rad i Umeå stads församlingsgårds aula och väcker liv i sina andningsmuskler på Mariann Lestanders uppmaning.

- Stå höftbrett och med balans. Då blir ni förankrade, både fysiskt och psykiskt!

Uppvärmningen fortsätter med att de läser varsin vers i den konsonanttunga psalmen "Som gränslösa vidder".

- Lägg till känsla och gester. Tänk er att ni står på Dramatens scen! Tar ni ut svängarna blir ni också friare i rösten, uppmuntrar Mariann.

Mariann Lestander undervisar präststudenterna i röst- och talvård samt liturgisk sång som en del i deras pastoralteologiska grundkurs. Andra delar i kursen går ut på att träna gudstjänstens praktiska delar och själavård. Den byggs på med en längre utbildning i Uppsala. När eleverna i dag träffar Mariann för femte och sista gången ska de öva att läsa välsignelsen: Herren välsignar er och beskyddar er. Herren låter sitt ansikte lysa mot er och visar er nåd...

Mariann pratar om röstens framtoning och konstaterar att innan det fanns mikrofoner i kyrkorna var prästen tvungen att ta i för att höras, och rösten kunde bli långsam och mässande.

- I dag har vi mikrofoner, men kanske förlitar vi oss för mycket på dem? Det måste ändå vara tydligt! Att vilja vara på samma nivå som församlingen, inte tala uppifrån, kan också avspegla sig i rösten och göra en alltför försiktig. Det handlar om att hitta en balans.

Studenterna läser välsignelsen en och en. Under tiden får de tips från Mariann "tänk på att hålla ut tonen i slutet av varje rad, så du inte går ner" och "känn efter hur det är okej att hålla handen, så det inte blir ett stopptecken"!

I pausen efter övningen säger präststuderande Katrin Edman att grundkursens olika delar är väldigt lärorika.

- Jag får lära känna min röst och blir bekväm i de olika praktiska momenten, som att predika och duka ett nattvardsbord, säger hon, innan det är dags för liturgisk sång.

Katrin sjunger i kör och har tränat sång med sin organist i hemförsamlingen i Sollefteå, så hon är ganska bekväm med den delen. Markus Östlund från Umeå är mer osäker.

- Jag har aldrig sjungit i kör så sången är en utmaning för mig. Men kursen har fått mig att förstå att det inte behöver vara så svårt.

 

Spänd kropp ger spänd röst

Efter genomsjungning av delar av den nya kyrkohandboken är grundkursen slut för Mariann Lestanders del. Hon menar att röstvård för präststudenter är viktig av två skäl: hållbarhet och tydlighet.

- Präster kan drabbas av fonasteni, rösttrötthet, och det är bra att jobba med rösten för att den ska hålla i längden. Men röstvård är också viktigt för att budskapet ska nå mottagaren. Om ingen hör det du säger spelar det ingen roll hur bra det är!

Det viktigaste hon vill förmedla till studenterna är avspänning.

- En spänd kropp ger en spänd röst, vilket gör rösten trött och hes. Det gör också att du låter spänd och det påverkar budskapet du vill förmedla.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Blivande präster övar tillsammans med pedagog och musiker Mariann Lestander.

Bild: Lotta Fjellner

Tema: På kurs

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!