Spira

Dagens dam gör entré

Ny serie i Spira! Inspirerade av instagramkontot Dagens dam och Umeås kvinnokalender lyfter vi 2018 fram kvinnor med koppling till Umeå och kyrkan. Först ut är en psalmdrottning.

Kategorier: Dagens dam 

Britt G Hallqvist är Sveriges okrönta psalmdrottning. Hon har också översatt såväl Nalle Puh och Bilbo som Shakespeares Hamlet till svenska.

Språkkonstnären föddes som Britt Nyman i Umeå 1914, men flyttade redan som treåring till Visby och senare Lund, där hon studerade litteraturvetenskap och nordiska språk. Författarbanan började på 40-talet med översättningar av ramsor och sagor till antologin Min Skattkammare. Åren när maken Sten arbetade som präst skrev Britt dramatiseringar av bibelberättelser och
visor som användes i församlingen. Kyrkvisor för barn med strofer som "Sackeus var en publikan, den allra rikaste i stan", visade sig även tilltala vuxna, så för barn ströks i senare utgåvor.

Britt G Hallqvist blandar allvar och lek, gudomligt och världsligt i sina texter. De är färgstarka, konkreta och humoristiska.

I nuvarande psalmboken står hennes namn under 88 psalmer, som hon översatt, bearbetat eller skrivit originaltexten till, exempelvis Måne och sol och Blott i det öppna. Genom sina böner, psalmer och uppdraget som expert inför nya psalmboken 1986 och medverkande i kyrkohandbokskommittéen har Hallqvist betytt väldigt mycket för språket i Svenska kyrkan.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Britt G Hallqvist

ar1801b_illis_hallqvist

Poet, författare, psalmdiktare och översättare (1914-1997)

Illustration av Maria Persson

Ingrid Holmlund, pensionerad diakon:

ar1801b_ingrid_holmlund-

När jag var 16 år och nybliven barnledare i kyrkan använde jag hennes Bönbok för barn och bibelberättelser på vers. Böner som Godmorgon Gud förmedlade att Gud är nära. Hemma hade vi bett "babbelböner" och med Britts texter i tryckta böcker blev det legitimt att prata med Gud så vardagligt.

Hennes texter känns lika aktuella i dag, särskilt psalmerna i Svenska psalmboken. Jag tycker särskilt om Min frälsare lever och Vi är ett folk på vandring. Hon har en ton av värme och närhet, samtidigt som hon inte är rädd för att beröra svåra ämnen.

 

 

Ingrid Holmlund växte upp med Britt G Hallqvists böner och sånger.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!