Spira

Dagens dam: Magda Ericsson

Tredje delen av Spiras serie inspirerad av instagramkontot Dagens dam. Möt en uppskattad lyssnare.

Kategorier: Dagens dam 

Under sina 28 år som diakonissa i Umeå var Magda Ericsson både välkänd och uppskattad för sina hembesök och sin lyssnande förmåga. Magda Ericsson föddesi Lövånger, utbildade sig till sjuksköterska och vigdes 1953 till diakonissa efter studier på Vårsta diakonigård i Härnösand. Den tradition som syster Magdaarbetade i hade anor tillbaka till mitten av 1800-talet då de första diakonissornautbildades. I dag kallas både män ochkvinnor som vigs till sådan tjänst för diakoner.

1959 efterträdde Magda Ericsson Umeås första diakonissa Anna Blom. Diakonissor levde då av tradition i celibat och bar alltiden speciell klädedräkt, både på arbetet och på fritiden. 1968 togs celibatet och dräkttvånget bort, men Magda Ericsson, som förblev ogift, fortsatte att bära diakonissans klädedräkt, svart till högtid och blå till vardags. I Svenska kyrkan arbetade Magda Ericsson med söndagsskola, syföreningar och andakter på sjukhem.

Körkort vi 50 års ålder

Hon arbetade både bland barn och unga och med gamla. Hon blev känd för sin verksamhet på Bäcksjögården där hon under sex sommarveckor, år efter år, tog emot pensionärer efter attf örst ha haft två veckors läger för barn. För att lättare ta sig till Bäcksjögården tog hon körkort vid 50 års ålder.

Klockan sex på morgonen konfererade hon dagligen med sin vän diakonissan och socialarbetaren Adéle Norlin, om vilket arbete som dagen skulle innebära.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Diakonissa Magda Ericsson

Bild: Maria Persson

Maria och Håkan Holmlund om ...

Magda Ericsson

 

ar1803b_hm_holmlund

Maria och Håkan, tidigare diakon och kyrkoherde i Umeå stadsförsamling

 

- När vi började arbeta i församlingen 1970 var Magda redan här. Hon var involverad i många diakonala uppgifter. Även söndagsskolan låg henne varmt om hjärtat och gav henne värdefull omväxling i arbetet. I slutet av 60-talet var hon med och startade "De ensammas jul" som sedan fick namnet "Jul i gemenskap".

Magda var en behaglig och förtroendeingivande person. Hon var klok, men även lekfull. Det kom särskilt till uttryck i hennes arbete bland barn. En annan egenskap vi minns är hennes goda förmåga att samordna och leda alla frivilliga medarbetare i arbetet. Magda såg och förstod människors behov.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!