Spira

Dagens dam: Maja Beskow

Femte delen av Spiras serie inspirerad av instagramkontot Dagens dam om kvinnor med koppling till Umeå och kyrkan. Möt Maja Beskow, uppskattad pedagog och engagerad kristen.

Kategorier: Dagens dam 

I augusti 1900 anlände den 23-åriga teckningslärarinnan Maja Beskow med båt från Stockholm. Hon skulle börja arbeta på det nyinvigda läroverket i Umeå, där hon blev kvar fram till pensioneringen 1937.

Maja Beskow fann sin främsta tillhörighet i kyrkan. Hon gick oftast på gudstjänst i stadskyrkan, men även i stadens EFS-församling. Det målade glasfönstret i Vasakyrkan skänktes av Maja Beskow. Religionen genomsyrade hennes liv och hennes pedagogiska gärning. Hon såg sitt arbete som en slags gudstjänst.

När den kristna föreningen KFUK ställde sig avvisande till kvinnlig rösträtt lämnade Maja Beskow rösträttsrörelsen, där hon varit engagerad. Hon skrev ner böner för släkt och vänner, sig själv, elever och fosterlandet i små böcker. Bland hennes många anteckningar finns också reflektioner kring vad vi skulle kalla ekumenik. Maja Beskow menar att det ursprungliga Kristusljuset, sol-
ljuset, blev till ett spektrum där olika kyrkor vandrade i sitt eget ljus. Men en dag ska alla färgerna förena sig igen till det rena vita solljuset, sitt ursprung, skriver hon förtröstansfullt.

Maja Beskow begravdes 1964 på Västra kyrkogården i den grav där vännen Julia Byström, som hon i decennier bott tillsammans med, redan vilade sedan nästan tjugo år.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Maja Beskow (1877-1964).

Bild: Maria Persson

Karin Holmgren

ar1805c_dagensdamKarin Holmgren, Folkrörelsearkivet i Västerbotten:

- När jag öppnade lådan som legat i arkivets källare sedan 1989 och såg alla Majas privata antecknings- och dagböcker höll jag på att svimma. Det är en fantastisk samling! Arkivet hade redan mycket material från Majas professionella liv, men här får man följa privatpersonen.

Jag började med att pussla ihop kärlekshistorien med Anna, 1900-1905. Vissa situationer är som filmscener. Maja hade kärleksrelationer med andra kvinnor också, men troligen inte med Julia, som hon bodde ihop med.

Det är väldigt speciellt att lära känna en person på det här sättet, efter hennes död och genom privata anteckningar. Maja verkar väldigt engagerad i sina elever, hade höga ambitioner och var både karismatisk och bestämd.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!