Spira

Dagens dam: Margit Westin

Här är andra delen av Spiras serie inspirerad av instagramkontot Dagens dam. Möt en mästare på form och färg.

Kategorier: Dagens dam 

Margit Westin är ständigt närvarande i Mariakyrkan, Obbola kyrka, Helena Elisabet och inte minst Ålidhemskyrkan genom sina kyrkotextilier. Hon har formgett både textilier som prästerna bär under gudstjänster och andra textilier som används i kyrkorummet.

Margit Ahl växte upp i Hudiksvall. Efter textillinjen på Konstfack började hon 1950 arbeta som formgivare på Hemslöjden i Umeå. Där träffade hon också sin blivande man när han skulle köpa gardiner. Arbetet som formgivare kombinerades med läraruppdrag på Centrala yrkesskolan och senare som lärare på textillärarutbildningen.

När familjen 1968 flyttade till Sävar engagerade sig folkpartisten Margit politiskt. Hon satt senare 15 år i Umeå kulturnämnd. Samtidigt var hon chef för länets fyra hemslöjdsbutiker.

Typiskt för Margit Westins konst är en formmässig stramhet samtidigt som hon var jordnära, rolig och okonventionell. Hennes humoristiska, men inte okritiska syn på händelser och människor, kom till uttryck i broderigruppen Glada stygn som hon initierade 1989. Gruppen broderade i cirka 20 år och avslutade med en utställning i Svenska kyrkan i New York.

När Margit begravdes i Ålidhemskyrkan bar prästen Lisa Tegby först den svarta stolan som Margit formgett till kyrkan ett par år tidigare. Sedan bytte hon till den vita stolan "Paradisträdgård" som var den sista Margit formgav.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Margit Westin, formgivare och textilkonstnär.

Bild: Maria Persson

Ulla S Persson, Glada stygn

Ar 1802b_dagensdam

"Jag är otroligt tacksam för åren i broderigruppen Glada stygn. Margit hade sådan formkänsla och stort engagemang. Vi träffades en gång i månaden och visade varandra vad vi broderat sedan sist. Mitt broderi kunde vara hur risigt som helst, men Margit såg alltid något positivt! Hon hade en förmåga att se riktningen i broderiet. Margit var väldigt pedagogisk och såg ömsint på både vårt arbete och oss som människor. Vi kunde få som uppgift att rita moln eller fjädrar. Allt var förstås uttänkt av Margit för att resultera i någon slags utställning. Ett år fick vi rita katter med vänster hand. Resultatet blev Kattstycket som följde med oss på alla våra utställningar. Jag vann det på vårt eget lotteri och när Margit gick bort skänkte jag det till Ålidhemskyrkan."

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!