Spira

Dagens dam: Rut Hammarbäck

Inspirerade av instagramkontot Dagens dam och Umeås kvinnokalender lyfter vi 2018 fram kvinnor med koppling till Umeå och kyrkan. Möt en av historiens många prästfruar.

Kategorier: Dagens dam 

Rut Edberg växte upp på en gård utanför Uppsala. Efter en handelsutbildning blev hon chefskassörska på Åhlén och Holm i Stockholm. Samma år, 1941, förlovade hon sig med den blivande prästen från Holmsund, Paul Hammarbäck. De gifte sig 1943 och efter några år i småorter i Norrbotten kom de med sina tre pojkar till Umeå landsförsamling 1952. Med undantag för några år i Tavelsjö och Ånäset blev de kvar i Umeå.

Som prästfru ledde Rut söndagsskolan i Backens kyrka, ansvarade för syföreningsarbetet och för att bjuda konfirmander på saft och bullar. Efter gudstjänsterna kunde Rut bjuda på kyrkkaffe hemma i komministerbostället. Maken förrättade av och till vigslar och dop i deras hem och då fanns Rut där för att ordna så allt blev lyckat.

Rut var aktiv inom Röda Korset och undervisade i maskinskrivning. Hon besökte sjuka och använde sina berättartalanger till att läsa högt för de äldre på Giertzka sjukhemmet och till att berätta om det strapatsrika livet i inlandet på syföreningar.

Tillsammans med en lärare tog hon det lyckade initiativet till Kyrkans barntimmar. Som prästfru stod Rut vid sin mans sida i hans arbete och ansvarade för hem och barn. Därutöver fann Rut ett utrymme för egna uppslag och verksamheter.

Senast uppdaterad: 13 december 2018

Dela

Rut Hammarbäck. Illustration: Maria Persson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!