Spira

Dagens dam: Ylwa Gustafsson

Fjärde delen av Spiras serie inspirerad av instagramkontot Dagens dam. Möt Umeås första kvinnliga präst med hjärta för fjällvärlden.

Umeås första kvinna som var präst hette Ylwa Gustafsson. Hon började som kyrkoadjunkt i Umeå landsförsamling november 1966, när staden hade 50 000 invånare och ett nyinvigt universitet.

Året innan prästvigdes hon som den första kvinnan i Luleå stift. Egentligen skulle prästvigningen skett redan i december 1964, men de fem manliga prästerna som skulle prästvigas samtidigt accepterade inte en kvinnlig kollega. Som protest mot att Ylwa inte vigdes samtidigt tågade ett femtiotal personer ut ur domkyrkan. En dryg månad senare prästvigdes Ylwa av biskop Ivar Hylander.

Efter knappt två års tjänst lämnade Ylwa Umeå för att arbeta i Sorsele. 1972 blev hon kyrkoherde i Tärnaby, en plats som hon tyckte mycket om. Georg Eriksson, en man från en fjällägenhet i väglöst land, blev hennes make och de fick en dotter.

Ylwa Eriksson var som präst en kraftfull och beslutsam kvinna som ägnade sig åt sitt yrke nästan som ett kall. Hon höll uppskattade predikningar och tog yrkets diakonala uppdrag på största allvar med många hembesök. Hon arbetade som präst fram till 1991 då hon som 54-åring flyttade till Lund för att forska. Ganska snart återkom hon till Tärnaby och till gården i makens hemtrakter i Norra Fjällnäs där de bosatt sig.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Martha Nordström

Martha Nordström, Norra Fjällnäs

- En dag 1987 när jag var på väg hem från Ylwa och Georg träffade jag en ledamot i kyrkorådet som frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp som kyrkvärd. Självklart! svarade jag. Ylwa blev också glad och gav mig två häften om uppdraget som hon sparat från präststudierna. Tyvärr blev Ylwa sjuk, så jag tjänstgjorde inte så mycket med henne, utan med hennes vikarier.

- Hon hade det nog lite tufft som kvinnlig präst också.  Nog fanns det i församlingen ett läger som tyckte att kvinnfolk inte skulle predika. Men hon kämpade och höll på sin sak.

- Ylwa var förtjust i djur och älskade naturen. När hon blev pensionär bodde vi grannar.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!