Spira

Dilemmat: ”Hur hjälper jag sambon med julstressen?”

”Jag får lite dåligt samvete för att min sambo stressar så inför julen och inte verkar hinna njuta av advent. Vad kan jag göra?”

Kategorier: Dilemmat 

Lena Jonsson, ledare relationskursen Prep:

ar1806b_lena_jonsson"Börja med att formulera om frågan till "Hur ska vi tillsammans kunna njuta av advent och jul? Hur kan vi hjälpa varandra?"

En relation handlar om ett "vi". Om den ene i relationen håller på att baka ihjäl sig har den andre ett ansvar att uppmärksamma det, utan att skuldbelägga. Regelbundna avstämningar är bra i en relation, kanske över en kopp te på kvällen, där båda pratar om hur de har det just nu, om förväntningar och farhågor. Att fundera tillsammans inför advent och jul kan vara extra viktigt. Vad ska vi prioritera för att må bra? Hur kan vi fördela det som ska göras? Hur ska vi göra för att också hinna tända ljus och äta pepparkakor?

Att inte prata om en stressad eller problematisk situation kan göra att den försämras. Stressen blir värre och det uppstår lättare konflikter om oviktiga småsaker. Det man önskar i en relation - gemenskap och närhet, blir i stället konflikter och frånvaro."

 

Niklas Berg, jämlikhetskonsult på Make Equal:

ar1806b_niklas_berg"Prata om vad ni har för förväntningar inför julen, vad ni vill uppnå och vad som är rimligt att hinna. Sätt gemensamma mål, och glöm inte bort målet att slappna av och må bra. Kanske tycker ni inte att samma saker eller lika många förberedelser är viktiga, men möts i en lösning som båda kan trivas i. Arbeta sedan båda för att genomföra det ni bestämt. Hjälp och stötta också din partner i att ni inte gör allt. Om din partner är en kvinna, kom ihåg att förväntningarna och därmed pressen ofta är större på kvinnor när det gäller att hinna med olika julförberedelser.

Jag tror det här är ett vanligt problem, särskilt i heterosexuella par. Kvinnor utför mer hushållsarbete, och många julförberedelser handlar just om det. Att kvinnors puls går upp när de kommer hem från arbetet, medan mäns går ner, är ett folkhälsoproblem. Det är inte bra för kvinnan eller för relationen eller för att tillvarata bådas potential. Jämställda par är lyckligare."

Foto: Kristina Wiksell

Senast uppdaterad: 13 december 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!